Доступність посилання

ТОП новини

Чи здатні нові обличчя Майдану змінити українську політику?


Київ – Понад 70% українців підтримують прихід у політику нових лідерів, зокрема їхньою участю у парламентських чи президентських виборах. Про це свідчать результати дослідження соціологічної групи «Рейтинг» та Міжнародного центру перспективних досліджень. Багато нових облич Майдану, які вже стали частиною уряду або ж взагалі балотуються на президента, вже користуються довірою українців, але її ще треба виправдати, кажуть соціологи. Втім, на думку політологів, прихід до влади громадських лідерів короткостроковий, бо вони не готові до політики і їхня поява – результат обставин. Відтак, більшість із них незабаром можуть повернутися до громадської діяльності.

Майже з десяток людей стали новими обличчями української політики після Майдану. Деякі з них уже опинились у новому уряді і отримали, наприклад, посади міністрів культури, охорони здоров’я, молоді й спорту, інші – взагалі зареєстрували свої кандидатури на посаду президента України. Проте, незважаючи на громадську чи тепер уже політичну активність, значна частина нових облич все ще залишаються українцям маловідомими.
Єгор Соболєв, Балашов, Сюмар, Гончаренко… Приблизно кожен другий українець їх просто не знає
Олексій Антипович

«Єгор Соболєв, Геннадій Балашов, Вікторія Сюмар, Олексій Гончаренко… Приблизно кожен другий українець їх просто не знає. А от, що стосується інших чотирьох прізвищ – Богомолець, Чорновол, Булатов, Ярош – цих людей українці добре знають, з тою лише різницею, що Ольга Богомолець має майже 50% довіри, а Дмитро Ярош – 50% недовіри», – розповідає про результати соціологічного дослідження директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.


Втім, недостатньо лише заручитися довірою, її потрібно ще й виправдати, наголошує голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук.

«З чотирьох осіб, які отримали найбільшу довіру суспільства, двоє пішли до влади і на них зараз велика відповідальність. Важливо, щоб їхній похід у владу був повʼязаний з успіхом, інакше це буде дискредитація не лише їх, а й інших нових облич», – застерігає він.
Василь Філіпчук
Василь Філіпчук

За результатами дослідження, понад 70% українців підтримують прихід у політику нових лідерів, зокрема – через обрання у Раду чи на посаду президента. Найважливішими критеріями вибору кандидата українці називають незаплямовану корупцією репутацію, особисті якості, політичну програму та незмінюваність політичної позиції. На важливості останніх двох критеріїв під час опитування наголошували жителі Донбасу.
З чотирьох осіб, які отримали найбільшу довіру суспільства, двоє пішли до влади і на них зараз велика відповідальність
Василь Філіпчук


Громадські лідери без політичного майбутнього – Яхно

Водночас нові обличчя Майдану не є політиками і стати ними цим людям буде дуже складно, вважає директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно. Люди дали їм шанс не через їхні моральні якості, а через те, що старих політиків терпіти вже було несила, вважає політолог.
Олеся Яхно
Олеся Яхно
«Прихід суспільних лідерів зараз багато в чому обґрунтований високим ступенем недовіри і корупції, а не професійними якостями цим людей. Це просто суспільні лідери перехідного періоду. Ніхто не давав цим політикам шанс, просто так склались політичні реалії. Було повне розчарування і владою, і опозицією. Фактично це був крок назустріч політичним реаліям і реаліям суспільним для того, щоб якось їх об’єднати між собою, тому що Майдан-2014 показав велику відірваність усіх політиків, зокрема й опозиційних, від суспільства», – каже вона.
Майдан-2014 показав велику відірваність всіх політиків, зокрема й опозиційних, від суспільства
Олеся Яхно

Політичного майбутнього для лідерів Майдану експерт не бачить. Більше того, більшість із них через неготовність працювати у політиці повернеться до громадської діяльності, прогнозує Олеся Яхно. Але, запит на таких людей є і буде, доки в Україні, за словами експерта, не сформується керівництво, що керуватиметься насамперед суспільним, а не особистим інтересом.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG