Доступність посилання

ТОП новини

Чого чекають від «Батьківщини» на батьківщині її лідера


«Батьківщина» на дніпропетровському Євромайдані, 23 лютого 2014 року
«Батьківщина» на дніпропетровському Євромайдані, 23 лютого 2014 року
У Дніпропетровській області, яка є батьківщиною Юлії Тимошенко, на минулих виборах до Верховної Ради України за об’єднану опозицію ВО «Батьківщина» віддали свої голоси менше ніж 20% виборців. Політична сила посіла друге місце за кількістю голосів після Партії регіонів. Чи змінились суттєво уподобання виборців за півтора року і що треба робити батьківщинівцям, аби не втратити своїх позицій?

37-річний дніпропетровець Михайло голосував за «Батьківщину» у 2012-му. Він каже, що діяльністю представників партії, якій симпатизує, під час останніх гарячих подій у столиці був дещо розчарований: чекав від партійців більшої активності на Майдані. Однак зараз, коли батьківщинівці посіли ключові державні посади в непростій політичній ситуації, знову пов’язує з ними свої надії.

«Після невеликого проміжку часу стало видно, що вони невпевнені у своїх діях, вони не знають, що робити. Провалили перемовини з тодішнім президентом. Це все розчаровувало. Але тепер, коли злочинна влада скинута і представники «Батьківщини» стали керувати країною, я вважаю, наприклад, що Яценюк на своєму місці. Це фахівець. Він уже приніс багато користі для країни. Найбільша його заслуга в тому, що підписана політична угода з Євросоюзом. Що ж до Турчинова, мені здається, він надто обережний і більше думає, щоб не зашкодити своїй політичній силі, що іноді йде в розріз з інтересами держави», – каже дніпропетровець.
Кандидати «Батьківщини», вибори 2012 року
Кандидати «Батьківщини», вибори 2012 року

Стара гвардія є скарбом, але потрібна молодь – Романенко

Координатор дніпропетровського Євромайдану Віктор Романенко теж на минулих виборах віддав свій голос за об’єднану опозицію – «Батьківщину Зараз, вважає він, аби не втратити прихильності виборців, політична сила має залучати до своїх лав більше молоді й вдаватись до нестандартних рішень.

«Ситуація в країні дуже складна і я не знаю, чи діяв би на місці представників «Батьківщини» хтось краще. Але я вважаю, якби ця команда діяла більш рішуче, наполегливіше, більш креативно, то ми швидше видряпались би з прірви, в яку нас завела Партія регіонів. Не зайвим було б і оновити команду, задіювати молодь – 35-40 років, більше нестандартних рішень. Вони йдуть по старій, накатаній колії. Взяти курс на оновлення команди. Їм би це додало. Звичайно, до виборів президента вони нічого не будуть робити, але після виборів, я думаю, вони будуть омолоджувати команду. Стара гвардія – це скарб, це досвід, але потрібні нові креативні ідеї», – зазначає Віктор Романенко.

Прихильники «Батьківщини» стали суспільно активнішими

Політична сила Юлії Тимошенко вже почала оновлюватись і омолоджуватись, принаймні на Дніпропетровщині, зазначає заступник голови обласної організації партії Олег Робкін. Як приклад наводить останнє призначення: головою міського осередку став 39-річний Едуард Багдасарян. За даними Робкіна, з часу останніх виборів лави політичної сили в регіоні стабільні – понад 42 тисячі людей. Радіють у «Батьківщині» й тому, що зростає суспільна активність їхніх прихильників.

«Оптимізму у нас багато. Характерна риса – збільшився потік людей, які приходять в партійні організації зі своїми пропозиціями. Це не тільки люди, які мають певні можливості, а й прості люди, які приходять, просять партійну газету, просять включити їх у певні потоки з підготовки й проведення виборів – спостерігачами, агітаторами, членами комісій. Молодь теж підключається до цього. І справа навіть не в тому, збільшаться наші лави чи не збільшаться, тут іде хвиля підвищення громадянської активності. У нас відбувається омолодження і оновлення авангарду, змінились керівники організацій у Дніпропетровську та Дніпродзержинську, це і говорить про здоровий організм партії – десь очищуємось, десь покращуємось, а десь залишаємось на стабільному рівні», – сказав Радіо Свобода Олег Робкін.

«Змінити не зачіску, а внутрішню сутність»

На батьківщині Юлії Тимошенко на минулих виборах до Верховної Ради України за об’єднану опозицію ВО «Батьківщина» віддали свої голоси близько 18,5% виборців. П’ятьма роками раніше, на позачергових парламентських виборах 2007-го, на Дніпропетровщині за прихильників у політичної сили, яка йшла під брендом БЮТ, було більше ніж 20,8%.

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов констатує: політична сила поступово втрачає свої позиції у регіоні. Зараз, аби їх відновити, партії треба «не тільки змінити зачіску свого лідера, а стати на шлях серйозних внутрішніх змін», вважає експерт.
Щоб стати партією людей, їй треба докорінно змінитись. Якихось принципових змін на цей час я не бачу
Андрій Золотарьов
«Повинна бути якась принципово нова політика, відмінна від тієї, що була. Якщо це буде повторення цих же мантр, які ми вже чули, коли Юлія Володимирівна була прем’єром, якщо почнеться «кастинг» ділових пропозицій за керівні посади в партії, то нічого доброго для «Батьківщини» не буде. Якщо Юлія Володимирівна отримає владу, то її партія фактично може перетворитись на таку собі «партію влади», яка існуватиме до перших зовнішніх поштовхів. Ми ж бачили, як посипалась Партія регіонів, яка здавалась залізобетонною. Вона може стати партією влади, партією чиновників, а не партією людей. Щоб стати партією людей, їй треба докорінно змінитись. Якихось таких принципових змін на цей час я не бачу», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Він також зауважив: Центр і Північ України – електоральне поле для «Батьківщини», саме в цих регіонах їй треба зараз активніше працювати.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG