Доступність посилання

ТОП новини

Як заспокоїти український Схід?


Проросійські активісти на броньованій техніці у Слов'янську, 18 квітня 2014 року
Проросійські активісти на броньованій техніці у Слов'янську, 18 квітня 2014 року
Київ – Поки українська влада заявляє про російську агресію на Сході та Півдні України, російська висловлює жаль із приводу «передчуття громадянської війни» на цих територіях. Дійсно, на Сході – багато незадоволених, визнають соціологи. А політологи радять більше уваги приділяти роз’яснювальній роботі, аби мешканці регіону знали, що з ними хочуть і будуть вести діалог.

Днями затримано понад десяток російських громадян та велику кількість українських колабораціоністів, повідомляють в СБУ. Служба Безпеки підозрює їх у диверсійній діяльності, зазначаючи, що свої дії диверсанти координували із представниками Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Росії.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що борючись із тероризмом на своїй території, Кремль експортує його на українську – з метою зірвати вибори.

А виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов, який не виключає проведення загальнодержавного референдуму про цілісність України, висловлює переконання, що більшість населення – проти розколу держави.

Тим часом, російський прем’єр Дмитро Медведєв висловлює сум із приводу, за його словами, «передчуття громадянської війни» в Україні. Про це політик написав на своїй сторінці у Facebook. Зокрема, там він зазначив: «Причина української трагедії – у тому, що законна влада навіть не спробувала захистити порядок у регіонах, коли там почались захоплення адміністративних будівель. Тому таку владу помножили на нуль».

Зі Сходом потрібно говорити: і з громадянами, і з «елітами» – Таран

Незадоволений своїм життям у Донецькій та Луганській областях і готовий відокремитись – майже кожен п’ятий, хоча це все одно – не більшість, зауважує соціолог Ірина Бекешкіна. І причини сепаратистських настроїв – не політичні, а соціально-економічні.
В Східному регіоні: якщо взяти молодь, то лише 13% хотіли б, щоб їхні області відокремилися і приєдналися до Росії; серед старших – 29%
Ірина Бекешкіна

«Ми бачимо, що люди приїжджають із таких місць неблагополучних, де немає роботи. І в цьому звинувачують Україну. Щось у цьому є, звичайно. По-друге, досить багато людей старшого віку. В Криму, взагалі, ми ж робили дослідження, бажання відокремитися починалося із 50 років. І в Східному регіоні – теж: якщо взяти молодь, то лише 13% хотіли б, щоб їхні області відокремилися і приєдналися до Росії; серед старших – 29%», – зазначає вона.

Зараз українська влада започатковує багато реформ, і помилка – у тому, що людям не пояснюють, як це буде відбуватися, вважає політолог Сергій Таран. На його думку, саме в інформаційній політиці – «ахілесова пята» цілісності України, а зі Сходом потрібно говорити.

«Місцева влада і місцеві олігархи давали цим людям якісь «подачки», пов’язані там із зарплатою, соціальним забезпеченням, і всі ці негаразди брала трохи на себе. Зараз місцеві олігархічні групи кажуть, що виною всьому є центральна влада в Києві. Перше – це треба працювати із тими елітами, які на Сході, а друга – це пряма робота із громадянами», – пояснює Таран.

Політолог переконаний, українці на Сході повинні знати, що, окрім сутичок, відбувається у державі. Окрім того, на його думку, важливою є й інформація про реальне становище людей у Росії. Наприклад, що вугілля там достатньо, і підтримувати збиткові родовища в Україні Москва не стане.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG