Доступність посилання

ТОП новини

Хто керуватиме Україною через 10 років?


Кирило Булкін Київ, 11 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Україна потребує не лише нових облич у великій політиці, але й нових підходів та цінностей. Про це, зокрема, говорили сьогодні учасники круглого столу «Хто керуватиме Україною через 10 років». Одним із найгостріших був виступ члена правління громадської організації «Демократичний альянс» Віктора Андрусева. У кулуарах Віктор Андрусів розповів Радіо Свобода про своє бачення поняття «нова політична еліта» та шляхів її виникнення.


Віктор Андрусів: Політична еліта – це люди, які правлять країною. Майбутня політична еліта – це люди, які будуть вирішувати майбутню долю нашої держави. І, судячи з сучасного стану нашої держави, ми можемо тільки мріяти, що це наш дійсно стратегічний ресурс, наш дійсно новий шанс що-небудь змінити. Окреслювати її треба тільки виключно в цінностях, оскільки у нас в Україні зруйнована ціннісна база. У тому проблема сучасної політичної еліти, яка не може виховати в собі жодних пріоритетів і жодних національних інтересів.

Р.С.: На підставі чого можна сподіватися, що зміна політичної еліти стане процесом якісним, а не просто кількісним, віковим?

В.А.: Ці речі не можна сформувати ні державною політикою, ні жодними механізмами. Я переконаний, що ситуація, в якій ми зараз перебуваємо, є вже найнижчою точкою ями, з якої можна тепер тільки вибиратися. І молодь, зокрема, перебуває в такій ситуації тепер, що вона просто змушена шукати альтернативних шляхів досягнення кращого майбутнього. Влада не має довіри, і ті політики, які її можуть замінити, теж не мають довіри. Тому я не сумніваюсь у тому, що процес буде відбуватися незалежно від цього. Буде незалежно вироблятися філософія, нова ідеологія і гуртуватися нове середовище, яке мусить замінити це. Іншим складним питанням є, наскільки існуючі зараз механізми управління, традиції і цінності будуть готові поступитися тим, які прийдуть на заміну.

Р.С.: Але все-таки молодь прагнутиме ті цінності, про які Ви говорили, внести в еліту. Якими саме можуть бути ці цінності?

В.А.: Власне, стоїть питання в тому, щоб їх виховувати. І зокрема, це питання формування нових ідеологій. В Україні немає ідеологічних партій. Я переконаний, що майбутнє якраз за ідеологічними партіями, тобто що молодь мусить усвідомити, що одним із шляхів приходу до влади має стати ідеологія. І тому єдиний шлях – це, дійсно, альтернативна еліта.

Р.С.: Яким Ви бачите шлях молодої людини, яка стане потім членом політичної еліти, у велику політику?

В.А.: Перше – це ідея. Така людина мусить нести в собі ідею. Наступний крок – вона несе цю ідею в маси, вона розказує людям про альтернативний шлях, вона їх мобілізує і здобуває підтримку. Вона будує альтернативну систему, альтернативний шлях.

Р.С.: Тобто це, на Вашу думку, шлях все-таки більше через громадські організації, ніж через політичні партії, які існують?

В.А.: Звичайно. Виключно громадський рух може сформувати альтернативне бачення. Тільки через громадський рух; але який, знову ж таки, має бути натхненний новими ідеями. І ефективністю, в першу чергу, а не тільки фактом свого існування, що, мовляв, у нас існує декілька десятків організацій – а якраз фактом того, що вони діють ефективно і діють у своїх інтересах, діють стратегічно, а це означає, що вони думають про майбутнє.
XS
SM
MD
LG