Доступність посилання

ТОП новини

Російські перспективи українського Президента


Київ – Сьогодні Президент України Віктор Ющенко відбуде до Росії. Мета візиту: участь у Міжнародному економічному форумі у Санкт-Петербурзі. Тут будуть присутні лідери близько десяти держав. Але під час нинішньої поїздки Віктор Ющенко вперше зустрінеться зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим у новому ранзі. Чи зуміють порозумітися український та російський лідери, і які наслідки матиме ця зустріч?

Під час нинішньої зустрічі президенти Ющенко та Медведєв обговорюватимуть питання, які викликали останнім часом загострення українсько-російських відносин. Це стосується передовсім питань щодо НАТО, перебування в Україні Чорноморського флоту та енергопоставок, каже в інтерв’ю Радіо Свобода керівник парламентського комітету з питань європейської інтеграції, нунсівець Борис Тарасюк.

Успіх зустрічі, на думку Бориса Тарасюка, залежатиме від того, чи матиме російська сторона бажання перевести ситуацію у конструктивне русло: «Вони зроблять аналіз міждержавної комісії, яку очолював з російського боку Президент Путін. Від цієї зустрічі можна чекати поштовху для зустрічей на інших високих рівнях і напрацювання механізму роботи міждержавної комісії. Якщо з російської сторони переважатиме прагматизм у підходах, то можливо чекати і позитивних зрушень. Тому якщо звучатиме та ж сама риторика, то вона ні до чого конструктивного не приведе».

Зустріч на рівні декларацій?

Зважаючи на нинішнє загострення українсько-російських відносин, не варто очікувати від зустрічі Ющенка та Медведєва якихось реальних результатів, вважає заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, регіонал Леонід Кожара.

Найімовірніше, ця зустріч носитиме просто декларативний характер: «Ми можемо згадати останній візит нашого Президента до Москви для участі у роботі міждержавної комісії. Той візит проходив у набагато сприятливішій атмосфері, але й тоді не було досягнуто якихось видимих практичних результатів. На тлі того, що відбувається зараз в українсько-російських відносинах, я не думаю, що буде якийсь прорив. Ця зустріч носитиме більш протокольний характер без практичних позитивних наслідків для двосторонніх відносин».

Учора Державна дума запропонувала російському Президенту та уряду розглянути питання про вихід Росії з Договору про дружбу, співробітництво та партнерство з Україною у випадку реалізації Києвом планів щодо вступу у НАТО.

Віктор Ющенко назвав таку позицію великою політичною помилкою. Український Президент наголосив, що Україна є суверенною державою, тож будує зовнішню політику, виходячи з національних інтересів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG