Доступність посилання

ТОП новини

Правила дорожньої безкарності: щогодини на шляхах України гине одна людина. Урядовцям та законодавцям не до цього


Гості Вечірньої Свободи: член НУНС та колишній керівник укр. відділення Інтерполу Кирило Куликов та Володимир Сівкович (Партія регіонів)

Кирило Куликов у студії Радіо Свобода
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Скажіть, будь ласка, коли депутати припинять гасати шляхами України безкарно? Мало того, їм ще й віддають «під козирок» даішники.

Кирило Куликов: Це залежить від культури депутата. Неможливо всіх депутатів під одну мірку міряти. Тому є різні депутати.

Я вважаю, що це залежить не від законодавства, не від якогось там покарання з боку МВС чи ДАІ, а з боку культури депутатів.

Роман Скрипін: Тобто, Ви покладаєте всі сподівання на сумління депутатів, так?

Кирило Куликов: Я вважаю, що депутат повинен бути людиною з високим рівнем культури.

Роман Скрипін: Тобто, щось має його осяяти згори і сказати: пане народний депутате, припини гасати шляхами України? Так?

Кирило Куликов: Може й так.

Роман Скрипін: Ну, поки не загине в катастрофі.

Кирило Куликов: Все залежить від рівня культури. Якщо в людини немає культури, він не може бути, по-перше, депутатом, а по-друге, ну…

Роман Скрипін: Я знаходжу дуже багато суперечностей у Ваших словах…

Кирило Куликов: Може й так, але це моє переконання.

Роман Скрипін: …оскільки події останнього часу показують культурний рівень абсолютно всіх депутатів всього складу ВР. І іноді стає дивно, скільки таких неадекватних людей туди обрали мудрі українські виборці?

Пане Сівкович, в мене до Вас те саме запитання. Коли народні депутати припинять гасати шляхами України безкарно?


Володимир Сівкович
Володимир Сівкович:
Ви ставите таке запитання, а я у відповідь можу Вам поставити запитання: коли люди перестануть красти? Ви будете звинувачувати весь український народ, що він краде, бо з них там 2% чи 3% протягом 5 років були засуджені за крадіжки?

Коли, наприклад, журналісти перестануть щось робити?

Роман Скрипін: А що журналісти такого роблять?

Володимир Сівкович: Коли там журналісти стануть розумні, наприклад?

Ви так постпвили запитання: коли депутати перестануть гасати по вулицях?

Роман Скрипін: Ну, Ви ж знаєте, що…

Володимир Сівкович: Ваше запитання, по-перше, некоректне, по-друге, неетичне, тому що серед депутатів є, наприклад, Іван Герасимов, якому 84 роки, який ходить або пішки, або їде 20-30 км/год, а Ви цим самим його ображаєте. Навіщо Ви це робите? Вам хто давав таке право?

Роман Скрипін: Іван Герасимов, здається, помер…

Володимир Сівкович: Ну, добре...

Роман Скрипін: Я перепрошую. Я нічого не бачу неетичного у своєму питанні.

Володимир Сівкович: Можливо. (слово незрозуміле) наших старих депутатів…

Роман Скрипін: Тепер двоє інших найстарших депутатів у нас є. Серед них Звягільський.

Володимир Сівкович: Ви журналіст, Ви ж не провокатор для того, щоб ставити такі запитання для всього українського народу.

Якщо у Вас стоїть задача сплюндрувати думку українського народу про всіх депутатів, то Ви так і скажіть в ефір…

Роман Скрипін: У мене не стоїть така задача.

Володимир Сівкович: Або назвіть конкретні приклади, конкретну машину, конкретне прізвище, де депутати гасають.

Роман Скрипін: Для цього варто проїхатися дорогами України і побачити…

Володимир Сівкович: Цього не достатньо. Ми живемо в правовій країні. І раніше, ніж відкривати рот, обзивати когось злочинцем, а гасати по вулицях – це злочин, так само, як сьогодні Тимошенко сказала, що вкрали 10 мільярдів… Як вкрали, то чому ти не подала в прокуратуру, чому ти не подала в правоохоронні органи?

Роман Скрипін: Я зараз не про Юлію Тимошенко…

Кирило Куликов: Я з Вами повністю згоден, тому що неможливо всіх зрівнювати. Але конкретний приклад депутатів, Володимире Леонідовичу. Пан Черновецький (Ви про це знаєте), коли в ДТП загинула людина, він не з’явився на допит, на слідчий експеримент і таке інше, прикриваючись депутатським значком. І Ви це пам’ятаєте, так було. Але це приклад.

Володимир Сівкович: Кримінальну справу довели до суду? Для того, щоб посадити або подати в суд кримінальну справу по Черновецькому, то для цього необов’язково…

Кирило Куликов: А там неможливо зробити слідчий експеримент, тому що потрібно відтворити обставини справи, а він не з’являвся, тому цього не було зроблено.

Володимир Сівкович: Ви знаєте, поганому танцюристу щось заважає.

Кирило Куликов: Ну, це було не при нас…

Володимир Сівкович: Або вони так хотіли.

Кирило Куликов: Я з Вами повністю погоджуюся. Вони так хотіли. Тоді міністром на той час був Білоконь. Нагадую.

Роман Скрипін: Є один приклад для пана Сівковича, який чомусь це сприймає, моє запитання, як некоректну поведінку. Я нічого не скажу на це, не буду ніяк коментувати. Це Ваше особисте право як громадянина України в першу чергу.

Елементарний приклад. Коли їдеш дорогами України, зупиняє тебе даішник, можливо, за дрібне порушення. Раптом обганяє інша машина на високій швидкості. Її зупиняють. Вона зупиняється. Але її відпускають – буквально менше хвилини проходить.

На моє запитання до даішника, чому так сталося, він говорить: «Я нічого не можу зробити – це поїхав народний депутат».

Це Вам приклад. Без прізвища, на жаль, тому що я не зміг там влаштувати допит на дорозі. Але приклад отакий є. Тому й запитання я поставив так: коли депутати припинять гасати шляхами України?


Володимир Сівкович: Ну, це ж некоректно. Назвіть прізвище цього даішника, передайте Кирилу Куликову, хай передасть своєму колезі міністру, а міністр його звільнить.

Кирило Куликов: 100%.

Роман Скрипін: У мене таке враження, пане Сівкович, що моя присутність в ефірі – це взагалі суцільна некоректність, якщо виходити з Вашої позиції.

Далі питання, воно теж не дуже серйозне насправді. Я не знаю, чому Ви так сприймаєте елементарні людські питання, які можуть Вам поставити люди на вулиці. Які є способи порушення правил дорожнього руху депутатами?

Ну, ми знаємо, блимання фарами, коли інспектори там дають «під козирок». Можливо, Ви знаєте якісь інші?

Володимир Сівкович: Ви їхали хоч раз по дорозі?

Роман Скрипін: Уявіть собі, неодноразово.

Володимир Сівкович: Якщо стоїть інспектор, вся колона, яка йде назустріч вам, якщо ви їдете, і ззаду вас стоїть інспектор, то вся колона вам буде мигати фарами і показувати, що там стоїть інспектор. Це не депутат їде. Депутат нічим не відрізняється від будь-якого громадянина України. Він має такі ж вади, як і всі інші.

Кирило Куликов: І покарання адміністративне саме таке, як і всі інші. Тому, якщо інспектор ДАІ не чинить ніякого примусу до депутата адміністративного, він просто не знає закону, і такий даішник має бути покараний.

Володимир Сівкович: Кириле, я хотів би побачити, скільки у нас депутатів їздить самостійно за кермом? Наприклад, я за кермом не їжджу з 1998 року взагалі, сам.

Кирило Куликов: Володимире Леонідовичу, я хочу нагадати. Казали, що я колись очолював «Інтерпол», це було дуже короткий час, але так було.

Пам’ятаєте, були такі посвідчення, всі казали, «Інтерполу». І коли зупиняли водія, вони показували ці посвідчення, казали, що «Інтерпол», то їх даішники повинні були відпускати. Так я рік витратив на те, щоб доказати, що таких посвідчень немає.

Офіцери «Інтерполу» мають саме такі посвідчення, як і всі інші міліціонери. А це було посвідчення «IPA». Тобто, це така громадська організація, яка не дає ніякого права.

Тобто, якщо даішник недосвідчений, якщо він не знає закону, то їх потрібно навчати. А для депутатів ніяких преференцій немає з цього приводу.

Володимир Сівкович: Давайте почнемо з того, що потрібно просто піднімати професійний рівень нашої міліції, всієї, не тільки ДАІ. Це перше. По-друге, треба робити нормальний захист у першу чергу юридичний і фінансовий, щоб вони отримували нормальну зарплату.

Коли Луценко в січні місяці зробив свій місячник, то їздили усі, як шовкові, навіть депутати, всі підряд і нічого страшного не було. Потім все те стало на круги своя, і всі почали знову брати хабарі та порушувати. У тому числі і депутати, і прості громадяни.

Роман Скрипін: У нас є слухач.

Добрий вечір!

Слухач: Добрий вечір!

Дмитро, місто Київ.

За добу 12 червня трапилося 1041 ДТП, загинуло 29 людей, 205 травмовані.

Запитання до пана Сівковича. Чи не будуть коаліційні блоки щодня смакувати ДТП та їх наслідки, акцентуючи на голосуванні більшості у парламенті.

І не забувайте, добродію Володимире, що не пройде і півроку, як нагрянуть вибори. То чи не з’явиться у помаранчевих передвиборча фора?

Володимир Сівкович: За добу тільки в Києві більше тисячі ДТП… Це що, депутати зробили ці аварії?

Роман Скрипін: Та ні, ми вже про депутатів не говоримо. Ми цю тему закрили.


Володимир Сівкович: Це Вам відповідь на те, що депутати гасають. Депутатів 450. З них пішки ходить половина. А тисяча з лишком ДПТ! Це по-перше.

По-друге, ми не говоримо про те, хто більше хизується статистикою загибелі людей на дорогах. Але питання не правове, питання те, що відсутня коаліція, а ми говоримо, що вона є, і уряд не може працювати, не маючи підтримки, то це вже питання національної безпеки.

Ми просто показали, що це питання національної безпеки і це питання потрібно врегульовувати, не чекати навіть рішення КСУ, тому що дійсно тоді будуть скоро вибори і знову поллється великий шматок брехні. В цю брехню знову повірять багато людей і знову виберуть те саме, що вони вже вибрали.У результаті країна зовсім розвалиться.

Кирило Куликов: Пане Володимире, цей закон чекав дуже багато часу. І коаліція існувала, і він не приймався.

Володимир Сівкович: Цей закон я сам робив, сам проштовхував і сам проводив через комітет...

Кирило Куликов: Не тільки Ви. Там багато людей працювало, над цим законом. І це дуже важливо.

Володимир Сівкович: А я брав у цьому участь як перший заступник Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронних органів.

Роман Скрипін: Я хотів би уточнити для слухачів, що зараз пан Сівкович відповів фактично на питання у розділі, чому ВР не ухвалила пропонований Президентом закон, який би вносив серйозні корективи у забезпечення безпеки українських громадян на шляхах.

Але, пане Володимире, Вам не видається (я з Вашої відповіді зараз виходжу), що за цією логікою ми згадуємо українське прислів’я: горить сарай – гори і хата. Тобто, Ви хотіли показати, що це питання національної безпеки, але ціною тисяч життів фактично, які гинуть на шляхах.


Володимир Сівкович: Якби ми прийняли цей закон, то Ви вважаєте, що за один день кількість ДТП зменшилася б?

Згідно з цим законодавством, кілька місяців потрібно на перенавчання тільки даішників, майже рік ми дали на переоснащення, потрібно виділити додаткові кошти в держбюджеті, а зміни до держбюджету не подані, навіть є цей закон чи немає цього закону.

Але ж питання в тому, чи буде в нас взагалі працювати вертикаль управління чи не буде? Буде в нас порядок у державі чи не буде, чи буде отакий хаос? А хаос тоді, коли осмислено порушується законодавство і Конституція в першу чергу самою владою.

Роман Скрипін: Пане Сівкович, у мене просте запитання, воно не настільки глобальне. Такий закон потрібен у державі чи не потрібен?

Володимир Сівкович: Звісно, що потрібен. Навіщо ж ми його тоді відпрацьовували?

Роман Скрипін: Очевидно, для того, щоб показати, що неіснування коаліції ставить під загрозу національну безпеку, за Вашою ж логікою…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG