Доступність посилання

ТОП новини

У списку ЮНЕСКО – українські церкви в Словаччині


Комітет зі світової спадщини Освітньої, наукової і культурної організації ООН (ЮНЕСКО) на засіданні в Канаді долучив до Списку світової спадщини й три дерев’яні греко-католицькі церкви 17–18-го століть у Карпатах на сході Словаччини.

Серед 25 нових записів, які зробив на нинішній сесії Комітет зі світової спадщини, є й низка дерев’яних церков у словацьких Карпатах.

Керівник секції Європи і Північної Америки Центру світової спадщини ЮНЕСКО доктор Мехтільд Росслер розповіла Радіо Свобода, що серед цих церков – римо-католицькі, протестантські і греко-католицькі храми, збудовані в 16–18-му століттях.

«Вони є свідченням розвитку провідних архітектурних і художніх течій. Інтер’єри цих церков переважно прикрашені настінними розписами і містять твори мистецтва, які мають велике культурне значення. Гадаю, дуже важливо додати, що ці церкви розташовані на перехресті культур у карпатському регіоні, і це робить їх справді унікальними», – вважає доктор Мехтільд Росслер.

Різноманіттю культур прислужились і українські церкви

Із цих восьми церков і три греко-католицькі, на переважно українському за населенням сході Пряшівщини: в селах Бодружал і Ладомирова поблизу Свидника і в Руській Бистрій попід українським кордоном.

Церква Св. Миколая у Бодружалі, 1658 року, традиційний тридільний храм карпатського типу, в Словаччині є національною культурною пам’яткою. Усередині на одній зі стін збереглися залишки цінних розписів 18-го століття – Страшний суд і Розп’яття.

У Ладомировій неподалік стоїть церква Архангела Михаїла, теж схожого лемківського типу. Цей храм був збудований 1742 року без єдиного гвіздка. Кілька ікон та богослужбових предметів із цієї церкви самі по собі є культурними пам’ятками.

А от церква Св. Миколая-єпископа в селі Руська Бистра вже зовсім інакша. Збудована 1730 року, вона має не три вежі, як попередні, а дві і за виглядом нагадує традиційну селянську хату.

ЮНЕСКО вже має українські пам’ятки

Українські церкви в словацьких Карпатах не єдине, що пов’язує ці дві країни в списку світової спадщини. Є в ньому і спільні для України і Словаччини Букові праліси Карпат.

Іще одна така пам’ятка, яку Україна ділить зі ще 9 державами, це Геодезична дуга Струве – лінія тріангуляційних знаків із позаминулого століття, що простяглася майже на 3 тисячі кілометрів.

Загалом в Україні пам’яток зі списку світової спадщини є чотири. Крім згаданих двох пунктів, букових пралісів і геодезичної дуги, ще одним є Софія Київська з комплексом прилеглих будівель і Києво-Печерська Лавра в Києві, а іншим історичний центр Львова.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG