Доступність посилання

ТОП новини

«Старт Сі Бриз - 2008». Військові миротворчі навчання на території України


Британський допоміжний корабель ВМС заходить у Одеській порт, 14 липня 2008 р.
Британський допоміжний корабель ВМС заходить у Одеській порт, 14 липня 2008 р.

Сьогодні в Одесі стартували миротворчі навчання військових «Сі Бриз». Їх проводитимуть на полігонах Одещини та Миколаївщини, а також у Криму. Як цього разу проходитимуть ці маневри? Наскільки численні сили, що виступають проти них? Якою є користь від навчань «Сі Бриз» для України?

«Сі Бриз» в Одесі: мета навчань та кому вони заважають

Військові 17 держав, зокрема, України, Британії, Вірменії, Грузії, Канади, Німеччини, США, Туреччини, Франції, 15 кораблів, 2 субмарини, транспортні літаки і патрульна авіація, гелікоптери — чергові навчання «Сі Бриз» в Україні почалися. Кількість їхніх учасників зросла тепер ще на дві держави. Докладніше про мету навчань і про те, кому вони заважають, розповідає одеський кореспондент Радіо Свобода Петро Каландирець. «У 2008 році до навчань «Сі Бриз» висловили бажання приєднатися також Франція та Румунія. Командувач МВС України Ігор Тенюх на церемонії відкриття наголосив: «Сьогодні ми розпочинаємо інтенсивну двотижневу роботу. Ми маємо за мету покращити взаємодію під час проведення миротворчої операції для евакуації цивільних осіб. Організаторами акції протесту стали ПСПУ Наталії Вітренко, Комуністична партія України та Союз православних громадян. Церемонію відкриття навчання, яка проходила біля будинку офіцерів 14 липня, пікетували до півсотні осіб з гаслами проти Північноатлантичного Альянсу і безперервно їх скандували. Акції тривають,незважаючи на заборону одеського суду і попередження судових виконавців про можливу відповідальність.Голова Одеської облдержадміністрації Микола Сердюк вважає, що акції противників навчань не відображають точку зору мешканців Одеської області. Він наголосив, що «якщо противники навчань все ж спробують стати на заваді нормальному проведенню «Сі Бриз – 2008», на це є МВС, а з покладеними завданнями працівники правоохоронних органів впораються».

Як зустрічають «Сі Бриз» у Криму?

А як до проведення миротворчих навчань «Сі Бриз» ставляться в Криму, чи є ризик повторення «феодосійських подій»? Маються на увазі події дворічної давнини, коли відбувалися протести проти навчань. Тоді вони були зірвані. «Навчання не проведені у зв’язку із затримкою схвалення рішення Президента України Верховною Радою», зазначили на офіційному сайті Міністерства оборони України. Про те, як зустрічають «Сі Бриз» у Криму цього разу, розповість кореспондент Радіо Свобода на півострові Володимир Притула. «Кримська фаза «Сі Бризу» розпочнеться лише 22 липня, коли на військовий полігон в Чорноморському районі висаджуватиметься навчальний десант. Тут на озері Донузлав розташована військова база українського флоту, обладнаний спеціальний полігон для десантування. Але ще за кілька тижнів до цього неподалік розбили своє наметове містечко антинатівські активісти з Прогресивної соціалістичної партії.

Ще 9 липня партійні активісти встановили півтора десятка наметів неподалік селища Новоозерного у західному Криму, на місці, де неподалік планується висадження навчального десанту учасників військових навчань.

Антинатовські протести у Одесі, 14 липня 2008 р.
За словами лідера кримських «вітренківців» Валерія Іванова, члени ПСПУ до 22 липня «роз’яснюватимуть людям, що Україна є нейтральною, без’ядерною і позаблоковою державою» і поширення такої інформації, на думку Іванова, є невід’ємним правом його політичної сили. Водночас, він висловив переконання, що правоохоронці не застосують проти його однопартійців сили, як це сталося 7 липня в Одеській області. Тоді на виконання рішення суду наметове містечко ПСПУ поряд з військовим полігоном в Одеській області за сприяння правоохоронців було демонтоване.

Два роки тому під час антинатовських заворушень у Феодосії активісти ПСПУ були не у перших лавах, тож, як вважають місцеві експерти, тепер «вітренківці» хочуть відновити своє реноме «головних антинатовців Криму».

Морські навчання на картах не мають сенсу!

Під час цих навчань відпрацюють спільні дії підрозділів флотів різних країн під час миротворчих операцій, повідомляють у Міністерстві оборони України. У програмі маневрів – пошуково-рятувальні дії, радіообмін, поповнення запасів кораблів під час перебування в морі, організація зв'язку та медичного забезпечення. Ігор Михалко, речник Міноборони розповів Радіо Свобода, у чому, на думку українських військових, їхній виграш від участі у «Сі Бризі» та взагалі у морських міжнародних навчаннях. «Морський досвід не порівняти ні з чим! Якщо, наприклад, молодь навчати просто на картах без реальної ситуації в морі, морське навчання на картах не має ніякого сенсу».

Президент Атлантичної Ради України, генерал-майор у відставці Вадим Гречанінов наголошує, що діапазон завдань сучасних збройних сил дуже широкий, тому вони не можуть простоювати. І міжнародні навчання – добра нагода потренуватися, констатує генерал. «Сьогодні Збройні Сили, коли немає такої військової прямої загрози, повинні займатися багато чим: миротворчість, боротьба із загрозою тероризму, техногенні катастрофи, тому от таке комплексне навчання потрібне для Збройних Сил».

Користь є, але присутній і негатив

Користь від таких навчань є, визнає колишній голова комітету оборони Верховної Ради Георгій Крючков. Але при цьому вважає, що є і негативна сторона маневрів. «Навчання це є навчання, бо армія або воює, або навчається! В цьому ж і є її призначення, вона має бути готовою до захисту своєї Вітчизни. Загострення суспільства - в цьому є негативна сторона, але це визначається не скільки самим навчанням, скільки тим, що у суспільстві дуже різне ставлення до самого НАТО, до політики західних держав».

Економічний аспект

Маневри «Сі Бриз» проводять в Україні понад десять років – спершу за програмою НАТО «Партнерство заради миру», останніми роками – як українсько-американські із залученням інших учасників. І лише в ці останні роки навчання привернули увагу преси. Під заклики «чинити опір натовській навалі» в основному літні люди протестують проти навчань. Хоча, як наголошують українські військові, навчання є миротворчими. І до того ж, зазначає експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець, від цих маневрів є не лише військовий, а й економічний сенс. «З економічної точки зору сьогодні навчання оплачується американською стороною, а використання цільових коштів для підготовки своєї армії – цілком логічний і раціональний крок».

На економічну вигоду навчань «Сі Бриз» звертає увагу ще один фахівець – директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий. «Якщо говорити про складову економічну, то тут, скоріше, мова йде про заощадження коштів українських громадян, тому що, дійсно, така можливість унікальна: можливості взаємодії і фінансування – їх потрібно використовувати! Але, хочу сказати, що армія ніколи не принесе економічної користі, вона не для цього покликана».

Якщо говорити про реакцію на проведення в Україні навчань «Сі Бриз», у Росії неоднозначно ставляться до будь-якої співпраці України з НАТО, зі Сполученими Штатами. Сама Москва співпрацює і з НАТО взагалі, і зі США (у військових питаннях) зокрема, нагадують експерти. А для України «Сі Бриз-2008» є одним із 11 військових навчань на її території. Це передбачено Законом, ухваленим у квітні Верховною Радою України.

Що вам відомо про військові миротворчі навчання «Сі Бриз»?
Андрій, менеджер: Вчора ніби висадились десь війська. Але у них свої проблеми – у нас свої.
Володимир, водій: Досвіду треба набиратися, але противники НАТО цього не розуміють і щороку пікетують.
Фаіна, пенсіонерка: Я щось чула, але більше про це знає мій чоловік.
Юрій, продавець: Військові з різних країн приїздять, щоб набратися досвіду. Є чому повчитися.
Юлія, студентка: Я нічого подібного не чула.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG