Доступність посилання

ТОП новини

Шевченко: прокуратура посилає журналістам сигнал – не пхайте носа в резонансні справи


Так розцінює заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова Андрій Шевченко той факт, що журналіста «Української правди» понад 7 годин допитували в прокуратурі в справі отруєння Віктора Ющенка.

«Все, що я чую, для мене звучить, як маразм. У тому сенсі, як влада виконує свою роботу. Це або самодурство, або бажання перед кимось вислужитися. Для журналістів прокуратура посилає чіткий сигнал – не пхайте свого носа в резонансні справи. Ви сиділи 3 роки і чекали, от і сидіть і далі чекайте», – заявив в ефірі Радіо Свобода Андрій Шевченко.

А медіа-юрист Тарас Шевченко зазначив , що прокуратура може допитувати кого хоче, зокрема і журналістів. Але, зазначив він, Лещенко виклав в інтерв’ю все, що знав, і прокуратура може цим скористатися.

«Підстав допитувати журналіста «УП» не було. Будь ласка, допитуйте Жванію, якого інтерв’ював Лещенко», – сказав медіа-юрист в ефірі Радіо Свобода.

Сам Сергій Лещенко, журналіст «Української правди», торкаючись свого допиту, заявив Радіо Свобода: «Я можу припустити, що у слідчих був очевидний задум зменшити кількість людей, які можуть писати на тему отруєння Віктора Ющенка.

Кажучи про силовий привід свідка, Сергій Лещенко зазначив, що у понеділок він сам прийшов до дільничного міліціонера, з яким прибув до Генпрокуратури на допит у встановлений час, виконуючи «Постанову про привід свідка», підписану слідчим слідчої групи Генеральної прокуратури України Орловим.

«Просто на попередні допити, призначені на 10 ранку, мені вручали повістки о 8:40. Я фізично не міг на них прибути», – зазначив Сергій Лещенко.

Він також повідомив, що не підписав пункт протоколу допиту щодо нерозголошення даних досудового слідства. Свою позицію він аргументує так: «Віктор Андрійович дав інтерв’ю австрійській газеті, де розповів про те, що Генпрокуратура направила запит у Росію з вимогою здійснити екстрадицію трьох підозрюваних у справі про його отруєння. Наскільки я знаю, Ющенко давав так само підписку про нерозголошення даних досудового слідства. Але на мій примітивний розум журналіста, його заява про те, що здійснено такий запит до Росії, є розголошенням даних досудового слідства. Я хотів би подивитися на слідчого Генпрокуратури, який буде розглядати питання, чи не варто порушити справу проти Президента, що той здійснив розголошення досудового слідства. А коли перед ним є людина меншого масштабу, він, може, вільніший у своїх діях».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG