Доступність посилання

ТОП новини

Європа у фокусі рівненських фотографів


Прага – Щоб подивитися кращі твори європейських фотохудожників, можна жити в Лондоні, Берліні, Римі чи Празі, де вони працюють і виставляють свої роботи. А можна жити й у місті Рівному, де кількість мешканців не сягає і 250 тисяч. Але серед них є група активних, талановитих і підприємливих людей, які вирішили поставити українське Рівне на фотографічну карту Європи і світу. Нещодавно вони побували у Празі і завітали до студії Радіо Свобода.

Фотограф і бізнесмен Олександр Купчинський у своїй невеличкій кав'ярні, котра водночас є і галереєю, на власний кошт і власними зусиллями здійснює проекти, якими могли б пишатися найбільші національні зали. Проект «Фотохудожники світу» починався з презентації європейської фотографії. «Ірландія, Франція, Італія, Сербія, Туреччина, Бельгія, Молдова, виходить так, що це унікальний проект не тільки в Україні, але і в світі. На презентації з’їжджаються фотографи зі Львова, Луцька, Києва, Одеси, майже з цілої України, щоб подивитися на європейських майстрів», – розповідає Олександр Купчинський.

А почав він із України. Показав рівнянам тих фотографів, яких краще знають за межами України, ніж у себе вдома. Як говорить його колега, професійний фотограф, автор багатьох українських та міжнародних проектів Олександр Харват, українське фотомистецтво в лідерах, про що свідчать призи українських фотохудожників на міжнародних конкурсах. І все це попри повну відсутність підтримки з боку держави.

«Рівень державної підтримки практично ніякий. Про що говорити, якщо Національна спілка фотохудожників не має навіть свого приміщення – відібрали рейдери», – обурюється фотограф.

«Ми самі швидше це робимо, ніж наші немудрі українські політики»

Не маючи великої надії на державу, Олександр Харват проводить міжнародні виставки і конкурси сам, за підтримки друзів та однодумців.

«Фотовернісаж на Покрову» – це міжнародний салон художньої фотографії, що проходить кожного року, і його підсумкова виставка проходить 14 жовтня, саме на Покрову. У минулому проекті брали участь фотохудожники із 40 країн світу. За результатами конкурсу був виданий альбом із найкращими фотографіями, який був розісланий усім країнам-учасникам. Тобто про те, що є таке невеличке містечко, як Рівне, знають, щонайменше, в 40 країнах світу. Завдяки цьому невеличкому проекту», – говорить Олександр Харват.

Рівненські фотографи дивуються, чому вони мають шукати приватних спонсорів на проекти, які держава проголошує власними.

«Відкриття кордонів – це ще не значить, що Україна в Європі. Європу потрібно ввести і в Україну. Саме в культурі. І поки політики мають лише такі наміри, фотохудожники привозять Європу в Україну. До нас хочуть приїхати і італійці, і німці, і вони запрошують нас до себе. Звичайно, вони приїдуть, познімають, і весь цей матеріал повезуть і покажуть у своїй Європі. Виходить, що ми самі швидше це робимо, ніж наші немудрі українські політики», – зазначає Олександр Харват.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG