Доступність посилання

ТОП новини

Крим: відродження та ігнорування історичної спадщини


Середньовічний вірменський монастир Сурб-Хач
Середньовічний вірменський монастир Сурб-Хач

Сімферополь – У Криму сьогодні урочисто відкрили після реставрації на державні кошти 650-літній вірменський монастирський комплекс Сурб-Хач. На урочистості прибули перші особи автономії - Голова Верховної Ради Криму, президент Вірменії та глава Вірменської Апостольської церкви, а також багато гостей з-за кордону. Але за кілька кілометрів від відбудованого Сурб-Хачу в руїнах лежить найдавніша мечеть України – 700-літня Узбек-джамі. Чи однаково влада ставиться до культурно-історичної спадщини етнічних та релігійних меншин?

Сурб-Хач (Святий Хрест), монастирський комплекс, розташований на схід від Сімферополя у гірському лісі поблизу містечка Старий Крим – визначна пам’ятка вірменської культури, колишній духовний центр так званої Приморської Вірменії.

За часів Кримського ханства і аж до кінця 18-го століття він був осідком глави єпархії Вірменської Апостольської церкви. У пізнє середньовіччя тут вирувало релігійне і культурне життя – працювала школа, друкували книги. Лише після депортації імператрицею Катериною Другою християнського населення з Криму, Сурб-Хач як осередок духовності і культури кримських вірмен занепав, а потім, уже в радянські часи, обезлюднів.

Влада на реконструкцію святині грошей не пошкодувала

Тепер на його реконструкцію з бюджетів України та автономії було виділено понад 5 мільйонів гривень. До загубленого в лісі Сурб-Хачу зробили більш-менш нормальну дорогу і провели електрику.

В урочистостях на честь 650-літнього ювілею і відновлення Сурб-Хачу взяли участь президент Вірменії Серж Сарґсян, Католикос усіх вірмен Ґареґін Другий, керівники автономії, представники вірменської діаспори з усіх кінців України.

Президент Віктор Ющенко попри очікування, не приїхав. Та все ж представники і вірменської держави, і вірменської церкви, і діаспори дякували українській владі за сприяння у відновленні святині.

У рамках святкування пройшла літургія та обряд освячення 7 хачкарів (каменів, що мають форму вірменських букв назви Сурб-Хач із вирізьбленими хрестами), а також концерт та народні гуляння з вірменськими стравами, винами й коньяками.

Відродження культурно-історичної спадщини не для всіх?

Найдавніша в Україні мечеть Узбек-Джамі
Днями кримські мусульмани звернулися до Президента Віктора Ющенка зі скаргою, що кримська і центральна влада ставиться упереджено до ісламської культурної спадщини Криму, віддаючи перевагу християнській. У понеділок Муфтій мусульман Криму Аджа Еміралі Аблаєв заявив про катастрофічний стан всесвітньо відомих мечетей – найдавнішої в Україні Узбек Джамі, 700-річний ювілей якої відзначатимуть 2013 року, Бейбарс Джамі, збудованої 686 років тому, та Ескі-сарай Джамі (1375 року заснування).

Мусульмани також висловили тривогу через те, що місцева влада «не хоче виконувати норми чинного законодавства України, що зобов`язують їх повернути релігійним організаціям культові споруди та інші духовні святині і пам`ятки, які належали їм раніше».

«Досі десятки мечетей – історичних джамі, медресе, текіє, а також інших ісламських пам`яток і святинь – незаконно утримують державні, комунальні установи або приватні особи», – наголошує Духовне управління мусульман автономії. Делегати Курултаю (з’їзду) мусульман Криму, який відбувся у вихідні в Сімферополі, закликали владу ухвалити спеціальну програму з відновлення і реставрації цих та інших ісламських пам`яток Криму. Мусульманські лідери попросили Президента України виступити з ініціативою щодо порятунку разом із християнськими і мусульманських культових споруд, котрі є історичною спадщиною кримськотатарського народу – корінного народу півострова.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG