Доступність посилання

ТОП новини

Росія здійснила повномасштабне вторгнення до Грузії – Саакашвілі


Парламент Грузії затвердив президентський указ про запровадження воєнного стану на 15 днів.

Президент Міхеїл Саакашвілі вирішив оголосити воєнний стан у зв’язку із загостренням ситуації в Південній Осетії. Він заявив, що його країна зазнала «повномасштабного вторгнення» з боку Росії і звинуватив російських військових у проведенні етнічних чисток в Південній Осетії.

«Російські війська, російські танки, що увійшли в Південну Осетію, на своєму шляху виганяли усе грузинське населення, що проживає в регіоні. Вони проводять, за станом на сьогоднішній ранок, етнічну чистку тих районів, котрі контролюють», – заявив Міхеїл Саакашвілі в суботу.

Пізніше цього ж дня Міхеїл Саакашвілі заявив, що запропонував Росії разом припинити вогонь у Південній Осетії і розпочати переговори.

Про це Президент Грузії повідомив під час відвідин поранених у лікарні в Тбілісі.

«Я звернувся до президента Росії Дмитра Медведєва з пропозицією разом зупинити це божевілля», – сказав Саакашвілі.

Тим часом Міністерство закордонних справ Росії заявило про дві умови припинення вогню в Південній Осетії – Москва вимагає від Тбілісі вивести всі формування із зони конфлікту і негайно підписати угоду про незастосування сили.

Коментуючи заяву Саакашвілі, заступник міністра іноземних справ Григорій Карасін, як повідомляє агентство «Ахалі амбебі – Сакартвело» («Новини – Грузія»), заявив, що «така пропозиція, як ми уявляємо, була б цілком логічною від грузинського президента, але при дотриманні ним двох попередніх умов: перше – виведення всіх грузинських збройних сил із зони конфлікту, друге – негайне підписання угоди з Південною Осетією про незастосування сили».

У Південній Осетії від п’ятниці триває збройне протистояння між грузинськими і російськими військовими. У суботу в другій половині дня надійшло повідомлення, що грузинська армії відновила масований обстріл Цхінвалі, а грузинські танки і вояки знову увійшли в місто.

Голова уряду Цхінвалі Південної Осетії Юрій Морозов заявив, що в Цхінваль знаходяться понад 5 тисяч осіб, котрих потрібно терміново евакуювати.

********

Абхазія розпочала військову операцію у верхній частині Кодорського міжгір’я – Шамба

Йдеться про територію, котра перебуває під контролем Тбілісі.

За словами голови невизнаної республіки Абхазія Сергія Шамби, абхазькі сили завдали артилерійські та авіаційні удари по кількох грузинських формуваннях, щоб відволікти на себе частину грузинських сил із зони конфлікту в Південній Осетії.

Однак у Тбілісі заявили, що грузинські села в Кодорському міжгір’ї бомбардували російські літаки.

********
У Цхінвалі увійшли підрозділи повітрянодесантних військ Росії – російські ЗМІ

Цхінвалі. Російський телеканал НТВ показав, як південно-осетинські сепаратисти підходять до грузинського танку, що горить. 8 серпня 2008 рік

Раніше повідомляли, що російські війська на території Південної Осетії штурмують позиції грузинської армії поблизу села Тамарашені.

Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що російська армія здійснює «операцію з примусу до миру» в зоні грузинсько-осетинського конфлікту.

Влада Грузії повідомила про бомбардування різних районів країни російською авіацією.

Кореспондент Радіо Свобода розповів із міста Ґорі: «Неподалік військової бази ми побачили жахливу картину. Крім самої бази, горіли два житлові квартали. У дворі одного з будинків було повно трупів. За нашими підрахунками, вбито кілька десятків осіб – в основному жінки, серед них багато літнього віку. Чути звуки сирен – карети швидкої допомоги везуть поранених до Тбілісі, тому що лікарня у Ґорі переповнена».

Грузинська військова техніка неподалік Цхінвалі. 8 серпня 2008 рік
Міністерство оборони Грузії повідомило про 6 збитих російських літаків, а Міноборони Росії підтвердило втрату 2 літаків.

За твердженням грузинської сторони, триває допит одного з пілотів, якому вдалося катапультуватися.

Тим часом влада Південної Осетії повідомила про нові грузинські удари по Цхінвалі.

Керівник МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що в перебігу боїв у Південній Осетії загинули близько півтори тисячі осіб, здебільшого цивільні. А грузинська сторона заявляє, що число загиблих значно менше.

За повідомленням віце-прем’єр-міністра Росії Сергія Собянина, менше ніж за дві доби Південну Осетію покинули понад 30 тисяч біженців.

********
Грузiя фактично перебуває у станi вiйни з Росiєю – грузинське МЗС

Мiнiстерство закордонних справ Грузiї в оприлюдненiй у суботу заявi обвинувачує Росiйську Федерацiю у початку повномасштабної вiйськової агресiї проти суверенної держави.

Житловий будинок у Ґорі після удару російської авіації
«Росiйська вiйськова авiацiя на всiй територiї Грузiї бомбить цивiльнi та вiйськовi об’єкти. В акваторiю Абхазiї направленi вiйськовi судна Чорноморського флоту», – наголошено в заявi МЗС Грузiї, переклад якої оприлюднило посольство Грузiї в Українi.

У нiй сказано, що частини 58-ї росiйської армiї вторглися до Цхiнвальського регiону з метою «встановити на цiй територiї вiйськово-окупацiйний режим».

«Росiйська Федерацiя намагається замаскувати вiдкриту вiйськову агресiю проти сусiдньої суверенної держави пiд так звану «гуманiтарну допомогу», операцiю з примусу до миру», – йдеться в документi.

МЗС Грузiї заявляє, що «сьогоднi Грузiя фактично перебуває у станi вiйни з Росiєю».

«Грузинська держава вживає всiх необхiдних заходiв для збереження незалежностi держави та захисту безпеки населення», – йдеться в заявi МЗС Грузiї.

********
Грузія заявила, що виведе з Іраку свій контингент через ситуацію в Південній Осетії

І це буде зроблено, як тільки США забезпечать його доставку на батьківщину

У зв’язку з загостренням конфлікту в Південні Осетії очікується вивід усіх двох тисяч грузинських військовослужбовців, котрі перебувають в Іраку, заявив командувач контингентом полковник Бондо Майсурадзе.

Раніше Рада безпеки Грузії заявила, що виведе з Іраку лише одну тисячу військовослужбовців.

********
Президент США Джордж Буш виступив із заявою про ситуацію в Грузії

«Атак зазнають райони Грузії, що знаходяться далеко від зони конфлікту в Південній Осетії. Це небезпечна ескалація конфлікту. Насилля несе в собі загрозу миру в усьому регіоні. Гинуть цивільні особи, життя багатьох під загрозою», – заявив сьогодні Джордж Буш у Пекіні, куди він прибув напередодні на початок Олімпійських ігор.

«Грузія – суверенна держава, її територіальну цілісність потрібно поважати. Ми закликали до негайного припинення насильства і припинення військових дій. Ми закликаємо до припинення російських бомбардувань і повернення усіх сторін до стану, що існував на 6 серпня», – наголосив президент Сполучених Штатів.

********
Польща, Естонія, Латвія і Литва закликали ЄС і НАТО протистояти «імперській» політиці Росії щодо Грузії

У заяві чотирьох країн сказано: «Європейський Союз і НАТО повинні проявити ініціативу і протистояти імперіалізму і ревізіоністській політиці на Сході Європи».

У документі зазначено, що чотири країни «рішуче засуджують» дії Росії в Грузії, Південній Осетії.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт сказав, що заяви Москви про «захист російських громадян в Південні Осетії є недостатнім поясненням російських дій».

За словами Карла Більдта, спроба застосувати таку доктрину в минулому призводила до війни у Європі. Міністр закордонних справ Швеції зауважив, що «Гітлер і Слободан Милошевич використовували аналогічні міркування щодо захисту їхніх громадян, щоб оправдати свої дії».

********
Рада Безпеки ООН знову не змогла ухвалити рішення щодо ситуації в Південні Осетії

У п’ятницю на засіданні Ради Безпеки представник Грузії звинуватив Росію у наперед спланованому вторгненні наземних військ за підтримки авіації. А російський представник, зі свого боку, заявив, що грузинські сили свідомо завдають ударів по російських миротворцях у Південній Осетії і проводять у самопроголошеній республіці «етнічні чистки».

Сполучені Штати, держави Європейського Союзу і ціла низка інших країн закликали до негайного припинення вогню. Вашингтон закликає Росію припинити бомбардування грузинської території і вивести звідти війська.

Росія оголосила про припинення від сьогодні повітряного сполучення з Грузією.
XS
SM
MD
LG