Доступність посилання

ТОП новини

Російські війська продовжують пересуватися нашою територією – Cаакашвілі


Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив у середу, що, попри перемир’я, війська Росії все ще пересуваються територією Грузії.

За словами Секретаря Ради національної безпеки Грузії Каха Ломая, російська бронетехніка за станом на першу половину середи залишалась в місті Ґорі, в центральній частині країни.

Росія відкинула це звинувачення.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, у свою чергу, висунув вимогу – негайного виведення всіх грузинських військ із Південної Осетії.

Він назвав це одним із ключових положень плану врегулювання грузинсько-осетинського конфлікту, запропонованого Францією і схваленого Росією та Грузією.

********
Грузія та Росія підраховують жертви конфлікту

Житловий будинок у Ґорі після бомбардування російською авіацією. 9 серпня 2008 р.
За повідомленням російського Генерального штабу, загинули 74 російських військовослужбовці, понад 170 поранені, 19 вважають такими, що зникли безвісти.

У Росії у середу оголосили жалобу за вбитими військовиками і мешканцями Південної Осетії, що стали жертвами конфлікту.

Як заявила російська сторона, в самопроголошеній республіці загинули півтори тисячі осіб, переважно мирні мешканці.

У Грузії також оголосили жалобу, триденну, за жертвами воєнного конфлікту з Росією.

Грузинська влада стверджує, що в перебігу воєнних дій з грузинського боку загинули 175 осіб. Тисячі стали біженцями.

********
Росія заявляє, що продовжить «миротворчу місію» в Абхазії та Південній Осетії

Про це сказано в заяві МЗС Російської Федерації, розміщеній на сайті міністерства.

«Керуючись своїми міжнародними зобов’язаннями і відчуттям відповідальності за підтримку миру і стабільності в регіоні, Російська Федерація продовжить виконання миротворчої місії в Абхазії і Південної Осетії», – мовиться в заяві.

У МЗС Росії вважають, що у разі реалізації «абсурдної вимоги» Президента Грузії Міхеїла Саакашвілі про припинення миротворчої операції в Абхазії, «регіон ризикує ще глибше зануритися в безодню кризи, породженої нездоровими амбіціями нинішнього грузинського керівництва».

У вівторок президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив про рішення денонсувати угоду про присутність російської миротворчої місії в Абхазії і оголосити російські війська в Абхазії і Південній Осетії «окупаційними військами».

********
ЄС вирішив відправити спостерігачів до зони конфлікту в Грузії

В ухваленій у середу на засіданні в Брюсселі заяві міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу висловлена готовність ЄС сприяти на місці миротворчим зусиллям.

До цього Євросоюз закликала міністр закордонних справ Грузії Ека Ткешелашвілі: «Тут потрібні європейські спостерігачі. Європа повинна фізично позначити свою присутність на місці подій і має зупинити це. Ми – частина Європи. На частину Європи здійснили збройний напад: російська сторона веде широмасштабні воєнні операції. Такого не повинно бути в сучасному світі», – заявила Ека Ткешелашвілі, виступаючи перед журналістами у Брюсселі.

Лідери Польщі, Латвії, Литви та Естонії скритикували в середу план мирного врегулювання в Грузії. Вони заявили, що в ньому не відображений принцип поваги територіальної цілісності країни.

Польща, Україна і країни Балтії також закликали НАТО прийняти Грузію до своїх лав.

Відповідний документ зачитав у Брюсселі президент Литви Валдас Адамкус.

********
Буш: Суверенітет і територіальну цілісність Грузії належить поважати

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш заявив, що у зв’язку з подіями в Грузії відправляє державного секретаря США Кондолізу Райс до Франції, де вона зустрінеться з президентом Ніколя Саркозі, а потім до Тбілісі, щоб висловити підтримку Грузії.

Буш сказав, що США підтримують демократично обраний уряд Грузії. Суверенітет і територіальну цілісність Грузії належить поважати, сказав він. Росія заявила, що зміна уряду Грузії не є її метою. Сполучені Штати і світ сподіваються, що Росія дотримуватиметься цього зобов’язання, наголосив Буш.

Американський президент закликав Росію вивести війська з Грузії. Він заявив, що його адміністрація має дані про продовження воєнної операції Росії в Грузії, попри раніше оприлюднене рішення про її припинення.

Президент США зазначив, що Росія має дотримати слово щодо припинення кризи і що мова йде про міжнародний престиж Москви і майбутнє її взаємин із Заходом.

Джордж Буш також повідомив, що Сполучені Штати відправляють до Грузії гуманітарну допомогу.

********
У НАТО обговорять ситуацію в Грузії

Сполучені Штати Америки виступили з ініціативою про проведення зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО.

Мета зустрічі – обговорення ситуації в Грузії.

Представник Альянсу Кармен Ромеро повідомила, що, найімовірніше, така зустріч відбудеться наступного тижня.

Пропозиція про проведення взаємних консультацій поступила від Вашингтона у зв’язку з повідомленнями влади Грузії про порушення Росією умов припинення вогню.

********
Велика Британія вимагає від Росії доказів щодо заяв про «злочини» Грузії у Південній Осетії

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд закликав Росію надати докази її заяв про воєнні злочини, які нібито здійснили грузинські сили в Південній Осетії.

За словами Мілібенда, ці твердження Москва використовувала для виправдання вторгнення російських сил, а тому їх треба довести.

Керівник британської дипломатії назвав агресією введення російських військ на територію Грузії.

Міністри закордонних справ країн ЄС розглядають сьогодні план врегулювання конфлікту, запропонований Францією і Грузією. Лунають пропозиції відправити до Грузії європейські миротворчі сили.

«Абсолютно зрозуміло, що в довготривалій перспективі там необхідні міжнародні миротворці. І я думаю, що розпочати з Європейського Союзу буде дуже добре. Але що нам для цього потрібно? Нам потрібен мандат ООН», – заявив міністр закордонних справ Фінляндії Александр Стубб.

XS
SM
MD
LG