Доступність посилання

ТОП новини

Українська армія готується до прибуття кораблів Чорноморського флоту Росії


Архівна фотографія. Ракетний крейсер «Москва» у Севастополі. Травень 2008 р.
Архівна фотографія. Ракетний крейсер «Москва» у Севастополі. Травень 2008 р.

Севастополь – У вівторок до Криму з інспекційною поїздкою прибув виконувач обов’язків першого заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Ігор Романенко. За повідомленням прес-служби ВМС України, він перевірить ступінь готовності частин Військово-морських Сил та Повітряних Сил України на півострові до виконання «завдань за призначенням».

Перевірку кримських сил української армії генерал Романенко розпочав з відвідин ротно-тактичних навчань Окремої бригади берегової оборони ВМС Військово-Морських Сил України, яка базується в гірському селі Перевальне неподалік Сімферополя. Там бійці показали елементи наступального та оборонного бою із застосування усього спектру бойової техніки бригади, в тому числі – систем залпового вогню «Град». Генерал також побував у Севастополі, базі українського флоту, і Саках, де дислокується морська авіація.

Тренування сил Берегових військ Криму тривають з минулого тижня, причому, не тільки на Ангарському полігоні в Перевальному, де відшліфовують професійну майстерність також артилеристи і розвідники. Поблизу Сак тривають тренування та практичні стрибки з парашутом морських піхотинців Центру військ берегової оборони Військово-Морських Сил України. На Старокримському полігоні морські піхотинці проводять тактичні навчання з бойовою стрільбою, вдосконалює польовий вишкіл й особовий склад механізованих підрозділів, сказав журналістам заступник командувача ВМС України з берегової оборони – начальник військ берегової оборони полковник Олександр Островський.

Перед поїздкою до Криму генерал Романенко заявив у пресі, що починаючи з нинішнього року, Міноборони акцентуватиме увагу на захисті південних регіонів і, зокрема, Криму. Київська преса, з посиланням на нього писала, що йдеться про чисельне збільшення сил Протиповітряної оборони, перебазування з інших регіонів зенітно-ракетних комплексів і літаків-винищувачів, модернізацію наявних ракет та зенітно-ракетних комплексів.

Прикордонники теж готуються

Військові не дуже щедрі на інформацію, але стало відомо, що у вівторок виконувач обов’язків першого заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Ігор Романенко провів у Криму нараду за участю вузького кола представників командування ВМС та Повітряних Сил України із залученням очільників інших воєнізованих структур, дислокованих у Криму, в тому числі – СБУ та Державної прикордонної служби. За даними військових джерел, головною темою наради було «опрацювання заходів з метою практичної реалізації Указу Президента України від 13 серпня 2008 року щодо військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації на території України».

Напередодні Відділ взаємодії зі ЗМІ та зв’язків із громадськістю Державної прикордонної служби України повідомив, що прикордонники також опрацьовують «нові правила і порядок пропуску військовослужбовців, військових кораблів і літальних апаратів ЧФ Росії в Україну». За офіційним повідомленням, Адміністрація Державної прикордонної служби України за компетенцією здійснює заходи з реалізації положень Указу Президента України від 13.08.08 і доручення Кабінету Міністрів України від 18.08.08.

Із цією метою опрацьовуються і будуть направлені до Міністерства юстиції України пропозиції про внесення змін та доповнень до нормативно-правових актів, що регламентують порядок пропуску військовослужбовців, військових кораблів і літальних апаратів Чорноморського флоту Російської Федерації, який перебуває на території України. Відповідно до існуючих норм міжнародного права буде організовано процедуру погодження даних змін із російською стороною, – наголосили у Державній прикордонній службі України.

Місцеві експерти називають усі ці дії українських військовиків реалізацією нещодавньої заяви начальника Генерального штабу Збройних Сил України, генерала армії Сергія Кириченка про те, що Збройні Сили України виконають укази Президента Віктора Ющенка щодо переміщення формувань Чорноморського флоту Російської Федерації українською територією та через український кордон.

Вони повертаються

Перші результати цього уже є – Управління прес-служби Міністерства оборони України повідомило, що командування Чорноморського флоту Російської Федерації надало до українського оборонного відомства формат повідомлення про повернення до Севастополя кораблів, які вийшли з Новоросійська, – ракетного крейсера «Москва», сторожового корабля «Смєтлівий», малого ракетного корабля «Міраж» і малого тральника «Турбініст». Процедура повідомлення про захід до Севастополя чотирьох кораблів Чорноморського флоту Росії була витримана відповідно до Указу Президента України №706/2008 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 серпня 2008 року «Питання перетинання державного кордону України військовослужбовцями, військовими кораблями (суднами забезпечення) і літальними апаратами Чорноморського флоту Російської Федерації, який перебуває на території України», – повідомила прес-служба Міноборони України.

Водночас, стало відомо, що на порушення іншого Указу Президента – №705/2008 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 серпня 2008 року «Про ситуацію навколо пересувань, пов’язаних із діяльністю військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації поза місцями їх дислокації на території України» сьогодні без виконання норм нових правил із Севастополя на полігон, розташований в межах українських територіальних вид, вийшов корабель на повітряній подушці «Бора». Офіційного підтвердження цього з боку української сторони поки немає, але, за словами джерела у штабі ВМС України, виконувач обов’язків першого заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Ігор Романенко був одразу про це поінформований.

(Севастополь – Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG