Доступність посилання

ТОП новини

Девід Меркель: США наполягатимуть, щоб Україна та Грузія отримали ПДЧ у грудні


Дейвид Меркель
Дейвид Меркель

Сполучені Штати глибоко стурбовані тим, що Росія визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії. Це заявила Держсекретар США Кондоліза Райс. Однак, США готові далі співпрацювати з Європейським Союзом, щоб заохотити Росію робити позитивні кроки вперед, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода помічник Державного секретаря з питань Європи та Євразії Девід Меркель. Крім того, США очікують що наприкінці року Грузію та Україну таки запросять приєднатися до Плану Дій щодо Членства в НАТО.

– Чи Сполучені Штати та Європейський Союз знайдуть спільну позицію щодо Росії? Французький міністр закордонних справ днями сказав, що не буде ніяких санкцій ЄС проти Росії, а британський міністр закордонного відомства заявив, що співпраця між Росією та НАТО повинна продовжуватися. Яка позиція США в цьому питанні?

– Перш за все США хочуть, щоб Росія втілила в життя умови перемир’я, яке підписав президент Медведєв. Найважливіше на даний момент це те, щоб Росія вивела свої війська з Грузії і дотримувалась умов перемир’я. Я думаю, що і президент, і держсекретар Райс ясно заявили, що на російські дії, які більш нагадують поведінку 19-го століття, ніж 21-го, треба відповідати. Ми будемо працювати з Європейським Союзом, щоб заохочувати Росію робити позитивні кроки вперед. Нас, звичайно, турбує визнання Російським парламентом сепаратистських регіонів. Територіальна цілісність Грузії є частиною міжнародного права, яке США, ЄС і донедавна й Росія, визнавали.

– Як Ви оцінюєте позицію України на тлі російсько-грузинського конфлікту?

– Безперечно, Україна дуже важлива як для США, так і для ЄС. Ми вітаємо саміт «Україна — ЄС», що відбудеться 9 вересня. Це нагода для нашої двосторонньої консультативної групи зустрітися з українськими урядовцями. Зараз дуже важливо, щоб українське керівництво конструктивно працювало разом і щоб США та Європа продемонстрували Україні, що вона має майбутнє в євроатлантичних інституціях.

– У контексті російсько-грузинського конфлікту якою є стратегія США щодо всього Чорноморського регіону?


– Чорне море є дуже важливим для Сполучених Штатів. Чорноморський та Каспійський регіони можуть бути або прірвою, або містком між Європою та центральною Азією і далі Близьким Сходом. Експортом європейських цінностей та стабільності. Чорноморський регіон є для нас пріоритетом і далі буде пріоритетом, отож ми будемо активно працювати з країнами цього регіону.

– Якими можуть бути кроки США щодо безпеки в Чорноморському регіоні?


– Чорноморський регіон має трьох союзників по НАТО, отож НАТО зацікавлене в стабільності в цьому регіоні. Для сполучених Штатів дуже важливо заохочувати співпрацю між різними країнами цього регіону. США, звісно, мають інтереси зі своїми союзниками по НАТО в цьому регіоні і, звичайно, Україна, як чорноморська країна, має тут своє місце. США неодмінно підтримують прагнення України просуватися вперед до ПДЧ у грудні.

– І Грузія також?


– Абсолютно. Абсолютно. Позиція США щодо ПДЧ є ясною, вона не змінюється. Важливо зрозуміти, що ПДЧ - це процес, це не останні двері перед членством. Ми думаємо що Україна і Грузія повинні зробити цей наступний крок на грудневій натовській зустрічі міністрів.

  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

XS
SM
MD
LG