Доступність посилання

ТОП новини

Парламент продовжує забирати в Президента повноваження


Верховна Рада ухвалила законопроект про зміни до Закону «Про прокуратуру», а також законопроект про зміни до низки законів. Їх спільно подали депутати від БЮТ і Партії регіонів Андрій Портнов та Олександр Лавринович

Зміни щодо процедури звільнення та призначення Генерального прокурора встановлюють, що Президент призначає та звільняє Генпрокурора за згодою парламенту.

Законопроект підтримали 373 народні депутати з 386 зареєстрованих у сесійній залі.

Чинний Закон «Про прокуратуру», ухвалений іще до внесення змін до Конституції 2004 року, передбачав інший порядок звільнення Генерального прокурора – одноособово Президентом.

Автори законопроекту вказують, що наприкінці 2004 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Конституції України», яким передбачено, що Генеральний прокурор призначається на посаду та звільняється з посади Президентом за згодою Верховної Ради.

Відтак, за словами авторів, Закон «Про прокуратуру» треба було привести у відповідність до Конституції.

Парламент відбирає в Президента вплив на призначення голів держадміністрацій

Верховна Рада ухвалила законопроект про зміни до низки законів, який подали спільно депутати від БЮТ і Партії регіонів Андрій Портнов та Олександр Лавринович.

Зміни передбачають, що Президент уже не матиме права відхиляти подану Кабінетом Міністрів кандидатуру на керівника місцевої державної адміністрації.

Відтак Глава держави має бути зобов’язаний затвердити цю кандидатуру упродовж 15 днів.

Якщо ж він не зробить цього, уряд призначає її сам у статусі виконувача обов’язків голови, який нічим не відрізнятиметься від просто голови держадміністрації.

Законопроект підтримали 350 народних депутатів із 382 зареєстрованих у сесійній залі.

Нині порядок призначення виконувачів обов’язків голів місцевих держадміністрацій не унормований, і Президент на практиці призначає їх без узгодження з урядом.

Ющенко: Систему противаг влади демонтовано не на користь демократії, але «шабаш не пройде»

В інтерв’ю британському виданню The Financial Times Президент схарактеризував події в парламенті як «демонтаж системи противаг української влади не на користь демократії».

Але він переконаний, що ситуацію буде розв’язано демократичним шляхом.

«Як Президент я гарантую, що ми знайдемо демократичні відповіді на ті загрози, зради, які відбулися. Шабаш цей не пройде», – сказав Віктор Ющенко.

Він висловив переконання, що союз Блоку Юлії Тимошенко з Партією регіонів деструктивний і не буде тривалим.

Відтак, вважає голова держави, політичні сили розпочнуть переговори про створення нової коаліції.

Президент переконаний, що сьогодні жодна з політичних сил «не має нестерпного бажання йти на вибори». «І це підштовхує розпочинати діалог, який має бути конструктивним», – сказав він.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG