Доступність посилання

ТОП новини

Замість автономії Криму – Кримська область?


Львів – Всеукраїнське об’єднання «Свобода» розпочало збір підписів по всіх регіонах за скасування автономії Криму і утворення Кримської області. На думку активістів організації, нині в державі є загрози щодо національної безпеки. Яким бачать наслідок акції її ініціатори і як оцінюють захід львівські політологи?

Активісти «Свободи», а їх понад тисяча, обіцяють зібрати 3 мільйони підписів по всій Україні, зокрема, й серед кримчан. Усі зібрані підписи передадуть у ЦВК та Верховну Раду.

Лідер об’єднання Олег Тягнибок у коментарі Радіо Свобода зазначив, що його організація розраховує довести справу до логічного завершення, тобто зібрати підписи і провести всеукраїнський референдум.

Наприкінці червня «Свобода» зверталась до Президента і Верховної Ради з вимогою внести зміни до Конституції, щоб скасувати автономний статус Криму змінивши його з республіканського на обласний, і спеціальний статус Севастополя. А минулого тижня об’єднання надіслало прохання спікерові парламенту і керівникам депутатських фракцій від НУНС та БЮТ внести до порядку денного сесії питання щодо проведення референдуму зі зміни автономного статусу Криму.

Автономія загрожує національній безпеці України, каже Олег Тягнибок. За його словами, скасування статусу позбавить Кремль можливості застосувати відпрацьований в Абхазії та Південній Осетії план вторгнення на територію чужої країни.

Спроба скасувати автономію Криму «не реальна» і «шкідлива» – політологи

Водночас у Комітеті виборців Львівщині вважають, що акція «Свободи» – це не що інше, як політичний хід. У відповідь комуністи можуть ініціювати будь-яке інше питання, на кшталт зміни гімну, зазначив голова комітету виборців Роман Кошовий. А це, за його словами, знову політичні загострення.

Референдум щодо скасування автономії Криму не реальний, вважає політолог Юрій Шведа, оскільки парламент не внесе зміни до Конституції. «Піднімати питання про статус Криму – це не на користь Україні, а навпаки, це лише загострить ті суперечності, які треба ліквідовувати і йти вперед», – вважає політолог.

Але лідер «Свободи» Олег Тягнибок зауважує: навіть якщо не вдасться провести референдум, усе ж своєю акцією вони привернуть увагу до питання необхідності зберегти територіальну цілісність України, посилити національної безпеку та оборону.

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG