Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ЄС домовилися укласти угоду про асоціацію


Хав’єр Солана, Жозе Мануель Баррозу, Ніколя Саркозі і Віктор Ющенко перед самітом Україна — ЄС, Єлисейський палац, Париж, 9 вересня 2008 року
Хав’єр Солана, Жозе Мануель Баррозу, Ніколя Саркозі і Віктор Ющенко перед самітом Україна — ЄС, Єлисейський палац, Париж, 9 вересня 2008 року

Домовленості про таку нову посилену угоду досягли в перебігу саміту Україна – ЄС у Парижі, заявив президент Франції, яка головує в Євросоюзі, Ніколя Саркозі на спільній прес-конференції з президентом України Віктором Ющенком та головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу після закінчення саміту.

Президент Ющенко висловив упевненість, що цю угоду сторони підпишуть у другій половині 2009 року.

Він розповів, що нова посилена угода матиме 4 розділи.

За словами Президента, вже «практично пройдений» політико-безпековий розділ, відпрацьовуються юридичні аспекти, питання візової політики, а також особливу увагу приділено створенню зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

«Закладена в цій угоді філософія збігається з угодами про асоціацію з Європейським Союзом, які в 1990-ті роки укладалися з такими країнами, що сьогодні ввійшли до складу Європейського Союзу. Нас тішить така амбіція і такий характер цієї угоди», – сказав Віктор Ющенко.

Разом із тим, за словами президента України, йдеться про складні речі, на реалізацію яких потрібен час.

«Але головне, що ми сьогодні отримали кваліфікацію європейської країни», – сказав Віктор Ющенко.

У підсумковій заяві саміту керівники Євросоюзу «визнають європейські прагнення України і вітають її європейський вибір». Вони також «визнають, що Україна як європейська країна має спільну історію і спільні цінності з країнами ЄС».

Водночас пропонована Україні угода не містить обіцянок можливого членства України в ЄС. Угоди про асоціацію Євросоюз укладає не тільки з перспективними претендентами на вступ, а й із країнами, які взагалі не має наміру приймати до свого складу.

«Це був максимум, який ми могли запропонувати. Але, вважаю, це був істотний крок», — заявив із цього приводу Ніколя Саркозі.

При цьому він звернув увагу, що ЄС уперше вдався до таких слів щодо України: «Уперше ми висловилися так чітко щодо щодо європейського прагнення України».

Що ж до ймовірного членства України, сказав Саркозі, то угода «не відкриває і не закриває» шляху до будь-якого розвитку подій.

За текстом підсумкової заяви саміту, угода «залишає відкритим шлях до подальшого розвитку подій у відносинах ЄС і України».

За підсумками саміту досягнута домовленість до березня 2009 року розробити новий інструмент співпраці, який має замінити План дій Україна – ЄС, і підготувати до втілення майбутньої угоди про асоціацію. «Це є крок вперед до наповнення наших відносин конкретними проектами», – сказав президент України.

Також досягли домовленості почати візовий діалог на експертному рівні щодо можливості скасування в далекій перспективі візового режиму до ЄС для громадян України.

За сподіваннями Віктора Ющенка, 2009 року буде зафіксовано створення повномасштабної зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Він повідомив, що під час саміту обговорювалась ситуація в Грузії, і позиції сторін з цього питання зафіксовані в окремій заяві.

Як важливий момент президент України відзначив, що у спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про цілковиту підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. А президент Франції наголосив, що з погляду ЄС територіальна цілісність України «абсолютно не надається до обговорення».

Віктор Ющенко, оцінюючи результати саміту в Парижі, назвав його історичним для відносин України і ЄС.

Підсумкова заява саміту також нагадує, що «політична стабільність в Україні, конституційна реформа, зміцнення верховенства закону» «є невід’ємними умовами здійснення реформ і поглиблення відносин ЄС і України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG