Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр і Президент закликають одне одного повернутися до коаліції


Юлія Тимошенко в четвер повторила заклик до Віктора Ющенка зробити це без вимог, а Президент перед цим повторив вимогу до блоку Прем’єр-міністра скасувати «антиконституційні» закони, ухвалені спільно з «регіоналами».

Юлія Тимошенко виступила в четвер увечері з відеозверненням до Віктора Ющенка, яке прес-служби Кабміну поширили для трансляції на телебаченні.

У цьому телезверненні Тимошенко звертається до Ющенка «персонально» й закликає його «відкласти всі емоції і всю боротьбу за президентські вибори і за ці декілька днів повернутися до демократичної коаліції разом зі своєю командою без будь-яких вимог і ультиматумів».

За словами Прем’єр-міністра, Президент має повернутися в коаліцію без жодних вимог, якщо для нього «європейський курс України, демократичні реформи, демократичні перетворення в Україні чогось варті».

Прем’єр-міністр заявила, що якщо за кілька днів команда Президента не повернеться у коаліцію, то коаліція буде вважатися зруйнованою і неіснуючою.

* * * * * * * * * * *

Раніше в четвер лідер фракції НУНС В’ячеслав Кириленко закликав БЮТ до дії, щоб відновити коаліцію, й заявив, що блок «Наша Україна – Народна самооборона» перейде в опозицію, «якщо БЮТ не опам’ятається».

Політик зауважив, що НУНС іще раз закликає БЮТ узгодити загальну позицію і з відповідною заявою вийти на засідання парламенту.

Він наголосив, що НУНС є прихильником збереження коаліції демократичних сил і робить для цього все.

«Водночас фракція НУНС, на жаль, не бачить зворотних кроків від своїх партнерів із цього питання і чує лише звинувачення і різноманітну словесну еквілібристику», – заявив В’ячеслав Кириленко.

Він знову нагадав, що умовами фракції НУНС для збереження коаліції демократичних сил є спільна позиція та ухвалення відповідної заяви стосовно оцінки подій у Грузії.

В’ячеслав Кириленко підтвердив, що НУНС також вимагає скасування восьми «антиконституційних» законів, ухвалених БЮТ спільно з Партією регіонів і комуністами.

«Ми не служитимемо прикриттям, фасадом для того, щоб загальна позиція була з одними, а юридично коаліція була з іншими», – заявив лідер фракції НУНС.

«Я розумію бажання Юлії Тимошенко звести рахунки з Президентом. Можливо, Прем’єр думає, що зараз вона на такому міцному могутньому білому коні, що саме тепер прийшов час звести ці рахунки. Очевидно, ніхто не думає про долю країни, про виконання коаліційної угоди», – сказав В’ячеслав Кириленко.

* * * * * * * * * * *

А Віктор Ющенко цього ж дня, в четвер, повторив свою позицію, що для повернення Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» в демократичну коаліцію з Блоком Юлії Тимошенко є лише один шлях – скасувати «неконституційні» голосування, що відбувалися з 2 вересня.

Президент назвав події 2 вересня у Верховній Раді, коли БЮТ, Партія регіонів і КПУ спільним голосуванням ухвалили низку законопроектів, які мають на меті позбавити Президента значної частини повноважень, грубим порушенням положень коаліційної угоди, «руйнацією демократичних здобутків» України. «Це несумісно з коаліційними діями», – констатував він.

Президент вважає, що сформована де-факто в парламенті нова коаліція є реалізацією політичного сценарію, який має одну мету – зробити в країні державний переворот через перерозподіл владних повноважень.

В інтерв’ю головним редакторам провідних регіональних видань він наголосив, що такий підхід не відповідає ні настроям суспільства, ні духові коаліційної угоди, ні, що найголовніше, Конституції.

* * * * * * * * * * *

Після згаданих голосувань у Президента і в НУНС звинуватили БЮТ у фактичному створенні нової коаліції з «регіонами» і комуністами й таким чином у розвалі демократичної коаліції, а фракція НУНС вирішила вийти з демократичної коаліції з БЮТ. Це рішення набуде чинності найближчими днями, якщо його доти не скасують.

У Прем’єр-міністра, навпаки, в розвалі коаліції звинувачують Президента. У БЮТ також упевнені, що подолають президентське вето на згадані закони, ухвалені спільно з Партією регіонів і КПУ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG