Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція: хто до кого має повернутися?


Київ – Бути чи не бути нинішньому формату коаліції? І хто має до неї повернутися? НУНС закликає це зробити БЮТ. А БЮТ з цією пропозицією звертається до НУНС. Тим часом, для реанімації більшості між Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною – Народною самообороною» лишилися лічені дні.

Доля коаліції між Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною – Народною самообороною» має вирішитися до кінця тижня. Якщо ж ця більшість не буде реанімована, має бути створена інша. Інакше, у Президента з’явиться можливість у 30-денний термін розпустити парламент.

Поки що і представники БЮТу, і НУНСу висловлюють сподівання на відновлення коаліції. Однак нунсівці висунули низку вимог, у разі виконання яких вони можуть повернутися до більшості. Передусім, це скасування всіх законів, ухвалених минулого тижня, та спільна заява щодо оцінки військового конфлікту на Кавказі.

Блок Юлії Тимошенко та її лідер не підуть на відновлення коаліції, вважає Президент Віктор Ющенко. На його думку, цьому заважають домовленості Прем’єр-міністра з Партією регіонів. А нинішня більшість може бути збережена лише у разі скасування цих домовленостей, каже Віктор Ющенко: «Яка може бути доля демократичної коаліції? Якщо вона дасть демократичні відповіді на ті виклики, які відбулися другого числа, якщо лідером БЮТ будуть скасовані всі закулісні домовленості, які межують з державними інтересами, безумовно, можна говорити, є всі підстави сісти за стіл і говорить про всі зусилля, які необхідно вживати у рамках демократичної коаліції».

Нова коаліція між БЮТ та НУНС

Ольга Боднар
Раніше ж Прем’єр-міністр Тимошенко закликала Віктора Ющенка забути про емоції та президентські вибори і відновити коаліцію. За словами пані Тимошенко, її політична сила не переголосовуватиме ухвалених законів. Що ж до Грузії, то бютівці кажуть, що підтримують територіальну цілісність цієї країни, проте виступають проти втягування України у військові конфлікти, офіційних заяв при цьому уникають. А нинішня заява Президента, каже в інтерв’ю Радіо Свобода депутат від БЮТ Ольга Боднар, є абсолютно необґрунтованою: «Дана заява є нікчемною. Ми можемо говорити про те, що «Наша Україна – Народна самооборона», за рекомендацією Президента, написала заяву про вихід із коаліції. БЮТ, зі свого боку, жодної заяви про це не робив. Однак ми намагаємося привернути увагу і суспільства, і НУНСу, і Президента, щоб вони повернулися до коаліції».

Разом із тим бютівці висловлюють сподівання: якщо до понеділка домовитися не вдасться і більшість між БЮТом та НУНСом розпадеться, то її можна створити заново.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG