Доступність посилання

ТОП новини

Андрухович укотре здивував – тепер співом


Юрій Андрухович їздить Україною із «Самогоном», Київ, 15 вересня 2008 р.
Юрій Андрухович їздить Україною із «Самогоном», Київ, 15 вересня 2008 р.
Світлана Єременко

Київ – Юрій Андрухович, який останнім часом перебуває більше у Європі, ніж в Україні, провів у Києві творчий вечір. Хоча швидше це був концерт. Відомий український письменник-постмодерніст виступав у ролі соліста авангардного польського гурту у рамках всеукраїнського туру «Самогон».


Характерною рисою такого культурного явища, яким є український письменник, поет, перекладач Юрій Андрухович, називають його вміння дивувати. Так було з групою «Бу-Ба-Бу», журналом «Четвер», «Московіадою», «Перверзією», «Таємницею».

Цього разу Андрухович повернувся до України зі своїх традиційних закордонних мандрів разом із гуртом Karbido з Польщі. У всеукраїнському турі вони представлять альбом під назвою «Самогон». Це нова, українськомовна, версія проекту, вперше виданого у Польщі 2006 року. Українське видання «Самогону» здійснила мистецька агенція «Наш Формат».

Музиканти пояснили, що «Самогон» – назва метафорична й означає щось, зроблене власними руками. Альбом складається з дев’яти композицій, вісім із яких написані польськими музикантами на вірші Юрія Андруховича.

Це не перший досвід Андруховича як музиканта. Раніше він експериментував із українською групою «Мертвий півень».

Із Karbido автор декламує свої тексти, а часом співає. Старовинна козацька пісня «Зеленая ліщинонька», яку Юрій заспівав, викликала жваву реакцію слухачів та шквал оплесків.

Артист театру імені Івана Франка Остап Ступка покидав вечір під великим враженням. «Я чув про музичні експерименти Юрія, але ніколи не чув їх наживо. Група Karbido також стала для мене відкриттям», – сказав Ступка-молодший.

Шанувальниця творчості Юрія Андруховича Ольга Висоцька каже, що з нетерпінням очікувала цього вечора і не розчарувалася – «це було симетрично, цікаво, музично-мелодійно, часом несподівано, темброво».

Проект продовжується

Шанувальникам свого літературного таланту Юрій Андрухович пообіцяв, що не залишить письменницьку діяльність. Але він додав, що не належить до письменників, які працюють за графіком. Разом з тим автор «Таємниці» вже не уявляє себе без музики й без Karbido.

Незвичайна музика цього польського гурту вразила гостей творчого вечора своєю потужною енергетикою. Ця андерграундна, роково-джазова команда у Польщі займається підготовкою музичного супроводу до спектаклів театру, кіно- та мультфільмів.

У складі Karbido чотири блискучі інструменталісти: Іґор Ґавліковський, Марек Отвіновський, Павел Чепулковський і Томаш Сікора. Юрій Андрухович каже, що співпрацю з польськими музикантами вважає найщасливішим втіленням його мрій.

Очевидно, що альбом викличе різнополюсні оцінки музичних критиків, але вже сьогодні можна сказати, що це успішний українсько-польський мистецький проект.

Із презентаційним туром Андрухович та Karbido побувають у п’яти містах України: Ужгороді, Львові, Києві, Дніпропетровську та Тернополі.

І музиканти, і Юрій Андрухович сподіваються на продовження проекту.

Юрій Андрухович добре відомий у Європі. Західна критика розглядає його як яскравого представника сучасного світового постмодернізму. Твори Андруховича перекладені вісьмома європейськими мовами. У 2005 році він отримав спеціальну премію в рамках Премії миру імені Еріха-Марії Ремарка, а у 2006 році – Премію «За європейське взаєморозуміння» у Лейпцігу.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG