Доступність посилання

ТОП новини

Україна в сценарії Росії відіграє одну з найголовніших ролей – Ігор Семиволос


Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Прага – Новина про те, що парламент Криму закликав Верховну Раду України визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії, викликала великий розголос і в Україні, і в її сусідів. Офіційний Київ не визнає незалежність цих грузинських регіонів і відстоює територіальну цілісність Грузії. Тим часом деякі аналітики вважають, що таке рішення кримського парламенту може підбурити сепаратистські настрої на півострові. Радіо Свобода звернулося за коментарем до директора Центру близькосхідних досліджень Національної академії наук України Ігоря Семиволоса.

– Як Ви розцінюєте таке рішення?

– Перш за все, треба розуміти, що кримський парламент не має права законодавчої ініціативи і не в його компетенції робити такі заяви. Очевидно, розрахунок у першу чергу був спрямований на свій власний електорат. Тобто головне завдання тут якраз у тому, щоб підтримати свій власний електорат, закріпити цей електорат напередодні, як, напевно, вважає дуже багато хто, позачергових парламентських виборів.

– Партія регіонів має більшість у кримському парламенті. Лідер цієї партії Віктор Янукович минулого місяця також закликав визнати ці сепаратистськіі регіони, наводячи приклад Косова, хоча пізніше вся його партія дещо відокремилася від такої позиції. Вимоги кримського парламенту – це лише вимоги партії, яка має більшість, чи це просування росіянами російської справи?

– Я думаю, що передусім, звичайно, це вплив внутрішньокримських «розкладів» і, власне, тиск із боку радикалів із Партії регіонів, скажімо, тієї твердої групи, яку уособлює Янукович і його команда. І можна припустити, що цією заявою вони намагаються так само тиснути на Київ, на секретаріат Президента, виставляти умови. Тобто це, так би мовити, варіант для подальших перемовин на майбутнє. А перемовини так чи інакше будуть, припустімо, з БЮТ, про можливу коаліцію, тобто таким чином, вони намагаються зберегти своє обличчя в разі створення коаліції з БЮТ.

– Чи може навколо Криму розгорнутися якийсь конфлікт, враховуючи сьогоднішню позиції Росії щодо Грузії та її сепаратистських регіонів?

– Конфлікт у тому форматі, який ми спостерігали на Кавказі, я думаю, неможливий у Криму. Але очевидно, що будуть використовуватися внутрішньополітичні чинники в Україні, її внутрішньополітична ситуація. Росія, звичайно, буде використовувати кримський чинник, у тому числі і заяву Верховної Ради Криму, ці настрої, для досягнення більш прийнятних умов для себе в переговорах із українським керівництвом. Це один із елементів гри, яка, власне, розігрується сьогодні російським керівництвом за сценарієм, як на мене, створення буферної зони навколо Росії з сателітних режимів. Україна в цьому сценарії відіграє одну з найголовніших ролей.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

XS
SM
MD
LG