Доступність посилання

ТОП новини

Україна серед лідерів за смертністю від серцевих хвороб


Київ – Сьогодні у понад 100 країнах світу відзначають День боротьби з серцево-судинними захворюваннями. Україна серед лідерів у світі за смертністю внаслідок серцевих хвороб: від них щороку помирає майже півмільйона людей.

Захворювання системи кровообігу – головна причина смертності в Україні, через це помирають 60 відсотків людей; уже далі йдуть злоякісні новоутворення і травматизм. Україна посідає одне з перших місць за кількістю людей, що страждають на хвороби серця, кажуть у Всесвітній організації охорони здоров’я.

Чи можна передбачити, скільки серце прослужить і чи зможе воно встояти перед інфарктом або іншими недугами? Чим більше турбуєшся про свій організм зараз, тим менше проблем буде у майбутньому, переконана кардіолог Галина Долюк.

Причини серцево-судинних захворювань вона називає такі: «Куріння, зловживання алкоголем, безкінечні стреси, характерні для нашого способу життя, вага надмірна».

«Біжиш кудись, поспішаєш, переживаєш – це відіграє дуже велику роль. І люди не хочуть займатися ні спортом, ні навіть звичайною ходою на роботу та з роботи», – нарікає кардіолог.

Коштів завжди замало

В Україні діє державна програма профілактики і лікування серцево-судинних захворювань. Для втілення високих технологій у лікуванні уряд надає близько мільярда гривень. Та чи вистачає цих коштів?

Статистика каже: щороку в Україні роблять не більше від шести тисяч операцій на серці, тоді як їх потребують ушестеро більше людей – 35 тисяч. Чому так?

Директор Інституту кардіології імені Миколи Стражеска Володимир Коваленко пояснює, що йдеться в першу чергу про матеріальний чинник.

«Серцево-судинні захворювання дуже високовартісні. І програма попередження і лікування серцево-судинних захворювань якраз і спрямована на оснащення високовартісних технологій у медицині, що, безумовно, збільшить кількість цих операцій», – каже він.

Експерти говорять, що жертвами хвороб серця переважно стають чоловіки. Але Володимир Коваленко з цим не зовсім згоден.

«Коли взяти цю статистику, то і артеріальна хвороба, і ішемічна хвороба зустрічається майже однаково і в чоловіків, і в жінок. А от смертність від цих захворювань більша у чоловіків», – каже директор Інституту кардіології.

Потрібен здоровий спосіб життя

Щороку від серцево-судинних захворювань у світі помирає понад 17 мільйонів людей.

Боротися за здорове серце ніколи не пізно. Можна почати із контрастного душу і лазні, які є відмінною профілактикою серцевих хвороб, кажуть фахівці.

У Європі за останній десяток років кількість серцево-судинних захворювань значно зменшилась. А причиною цьому є популяризація здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок. Дозвольте і ви вашому серцю битися довше.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

XS
SM
MD
LG