Доступність посилання

ТОП новини

У пошуках коаліції виринають проблеми


Київ – Буде чи не буде в Україні нова парламентська коаліція? Політичні сили у Верховній Раді все ніяк не можуть домовитися про її створення. Окрім тертя між потенційними учасниками такої коаліції, ситуацію ускладнюють суперечки всередині фракції «Наша Україна – Народна самооборона».

Тиждень переговорів щодо створення нової парламентської коаліції минув безрезультатно. Після перших спроб розпочати діалог фракція Партії регіонів тимчасово відмовилася від переговорів щодо створення коаліції. «Регіонали» чекають, чим закінчаться переговори між фракціями НУНС і БЮТ, каже народний депутат, член фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк.

«Ми змушені дати можливість нашим колегам провести до кінця і розібратися між собою, здатні вони створити коаліцію чи ні. І на той час ми фактично припиняємо переговори щодо створення коаліції. Ми не хочемо дострокових виборів для України. Це шлях до серйозної дестабілізації ситуації в державі», – заявляє депутат-«регіонал».

Проте на перспективи створення коаліції у форматі НУНС, БЮТ і Блок Литвина Валерій Коновалюк дивиться скептично: «Я не виключаю ніяких можливостей, але переконаний, що, враховуючи ситуацію в парламенті, нам не уникнути дострокових виборів».

Тим часом переговорний процес між НУНС та БЮТ триває дуже складно і непродуктивно. Сторони раз по раз припиняють його і переходять до звинувачень.

У кого більше проблем

Заступник голови фракції Блоку Литвина Олег Зарубинський каже, що його фракція до коаліції готова, але проблеми мають «нашоукраїнці» та «бютівці».

«З нашого боку нема жодної імітації, жодної гри. Ми заявили про те, що в умовах, коли є загроза парламентаризмові шляхом штучно підлаштованих дострокових виборів, то позиція щодо нової коаліції є не ідеальною, а оптимальною. Що стосується інших суб’єктів переговорного процесу, то мені здається, що є серйозна проблема у відносинах між ними», – вважає чільний представник Блоку Литвина.

Переговорники вказують на непоступливість керівників НУНС та невизначену ситуацію в самій фракції «Наша Україна – Народна самооборона».

Значна частина депутатів Блоку НУНС налаштована на те, щоб досягти домовленостей. Натомість непоступливість виявляють власне члени Народного союзу «Наша Україна» та голова партії і лідер фракції НУНС В’ячеслав Кириленко.

Принаймні, так бачить ситуацію представник Блоку Литвина Олег Зарубинський. «Відсутня будь-яка консолідована позиція з боку НУНС. Я бачу там серозні внутрішні проблеми не тільки тактичного, але й стратегічного характеру», – каже він.

У кулуарних розмовах парламентарі висловлюють побоювання , що перевибори призведуть до того, що Україна взагалі лишиться без парламенту на невизначений час.

Президент хоче тільки перевиборів?

На думку політологів, позиція керівництва фракції НУНС зумовлена тим, що Президент Віктор Ющенко налаштований на перевибори.

Єдине, що може змусити відмовитися від них, є євроатлантичні перспективи, кажуть оглядачі.

Напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода колишній посол США в Україні Стівен Пайфер зазначив, що Україна не може розраховувати на отримання Плану дій для членства в НАТО в грудні цього року, якщо в жовтні Верховну Раду розпустять і оголосять позачергові парламентські вибори. Адже в тому, яким буде наступний уряд і чи поділятиме він євроатлантичний курс Президента, немає ніякої певності.

Утім, на думку політологів, зовнішньополітичний фактор навряд чи стане вирішальним для голови держави. Так каже, наприклад, політолог Кость Бондаренко: «Ющенко чудово розуміє, що на сьогоднішній день шанси України отримати ПДЧ рівні 0,5 %, а в разі розпуску вони дорівнюватимуть нулю. Тому ризик не надто високий».

Політолог вважає, що Президентові зараз набагато важливіше позбутися Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. А досягти цього можна завдяки перевиборам. Тож, проводячи переговори, політичні сили водночас готуються до нової позачергової виборчої кампанії.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG