Доступність посилання

ТОП новини

Суперечливі дані про події на викраденому українському судні


Пірати біля захопленого українського судна «Фаїна», 25 вересня 2008 р.
Пірати біля захопленого українського судна «Фаїна», 25 вересня 2008 р.
Агентства цитують представника Східноафриканської програми допомоги мореплавцям, який заявив у вівторок, що пізно ввечері в понеділок між викрадачами сталася перестрілка, в якій загинули троє з них; ніхто з екіпажу судна не потерпів.

За версією цієї організації в Кенії, яка спостерігає за піратством поблизу берегів Сомалі, пірати пересварилися навколо того, чи далі вимагати грошей за звільнення екіпажу й судна, чи кинути все і втекти з-під нагляду Військово-морських сил США.

Звідки походить така інформація, не повідомлено.

Тим часом представник самих викрадачів заявив у вівторок, що повідомлення про перестрілку неправдиві і є «пропагандою».

У телефонних розмовах із агентствами він укотре повторив застереження проти спроби визволити екіпаж і судно силою й заявив, що викрадачі готові до будь-якої несподіванки.

Він також підтвердив, що вимога сплатити 20 мільйонів доларів залишається. Тільки тепер пірати називають цю суму не викупом, а «платою за нелегальне транспортування зброї сомалійськими водами».

Українське судно «Фаїна» пірати викрали не в сомалійських, а в міжнародних водах поблизу Сомалі й Кенії ще в четвер.

Його екіпаж – 17 громадян України, 2 громадян Росії (ще один із росіян після захоплення судна помер через гіпертонію) і 1 мешканець Латвії. Як повідомило МЗС Латвії, йдеться про особу без громадянства.

На борту судна вантаж із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів.

За судном, яке стоїть на якорі біля берега Сомалі, з близької відстані спостерігають три кораблі 5-го флоту США, щоб не допустити якихось пересувань зброї з нього.

Далі викликає суперечки призначення зброї.

До голосів, що зброя призначена для Судану, у вівторок долучилися й викрадачі судна. Вони стверджують, що зброя прямувала до Південного Судану, суданського регіону, який має широку автономію і власну армію і має напружені відносини з центральним суданським урядом.

Таку ж інформацію озвучив у вівторок і представник Східноафриканської програми допомоги мореплавцям. За його словами, Кенія, куди прямувало судно, мала бути тільки транзитним пунктом, і це вже четверта чи п’ята така поставка зброї до Південного Судану через Кенію.

Це саме стверджує агентству «Асошіейтед Прес» неназваний західний дипломат у столиці Кенії Найробі і один із урядовців у Вашингтоні.

У понеділок із заявою про наявність нових даних, що зброя таки прямує до Судану, вже виступив представник 5-го флоту США.

Тим часом Україна й Кенія заперечують це і заявляють, що зброя, легально закуплена Кенією в Україні, прямувала саме до цієї африканської країни, а не до Судану.

У вівторок це підтвердила українська компанія «Укрспецекспорт», яка й продала зброю. За заявою компанії, отримувачем є Міністерство оборони Кенії.

Те саме заявляв іще в понеділок речник уряду Кенії.

Агентство «Асошіейтед Прес» цитує й представника місії Південного Судану в Кенії, який запевняв, що влада його регіону «здивована» такими повідомленнями й не має ніяких контрактів про імпорт озброєнь із України.

Імовірне постачання зброї до Судану може стати порушенням ембарго ООН у тому разі, якщо зброя потрапить до суданського регіону Дарфур, де триває збройний конфлікт.

Але існують побоювання, що і в разі, якщо важкі озброєння дістануться владі Південного Судану, це може змінити нетривку рівновагу сил між цим регіоном і центральним урядом цієї країни і поновити припинений лише кілька років тому збройний конфлікт між ними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG