Доступність посилання

ТОП новини

Скандал чи російська брехня?


Прага – Три російські джерела водночас виступили з критикою на адресу України, зокрема Президента Ющенка за продаж зброї Грузії. Ця зброя, разом із допомогою українських спеціалістів, була використана проти російських сил під час війни в Грузії, а це, за словами прем’єра Росії Володимира Путіна, є «злочином».

Газета «Известия», телепрограма Першого російського національного каналу «Время» та прем’єр Росії Володимир Путін в один день озвучили ці самі звинувачення. Йдеться тут зокрема про зенітно-ракетний комплекс «Бук». «Известия» та «Время» посилаючись на своє власне розслідування стверджують, що Президент Ющенко наказав продати 7 таких комплексів Грузії. В українських Збройних силах було 15 таких установ, продавши 7 комплексів Грузії, Президент значно зменшив обороноспроможність своїх власних Збройних сил, зазначають російська газета та телепрограма.

Прем’єр Путін назвав це злочином. «Я вважаю, що не могло бути більшого злочину проти українського і російського народів, ніж постачати зброю до зони конфлікту. Поставки зброї — це нормально, це комерційна справа, але коли бойові комплекси і люди використовуються для вбивства солдатів, у цьому випадку російських солдатів, це для нас сигнал, сигнал дуже тривожний», – заявив Володимир Путін.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, в свою чергу, запевнила Путіна, що парламентська комісія це питання розслідує і що вона певна, що ці звинувачення не будуть підтверджені. «Поки ці факти не будуть підтверджені, ми будемо розбудовувати конструктивні, дружні, гармонійні відносини. Якщо будуть підтверджені якісь факти, які порушують закони держав, то це вимагатиме окремого втручання певних силових структур», – зауважила Тимошенко.

«Грузія має право як купувати, так і продавати зброю»

Грузинський військовий експерт Іраклій Алладашвілі називає безпідставним невдоволення Росії тим, що Україна продавала зброю Грузії. «Мене дивує, де тут проблема? Грузія — звичайна держава, представник ООН, проти якої немає жодних санкцій. Вона має право як купувати, так і продавати зброю, за винятком ракет із великим радіусом дії, ядерної і хімічної зброї. Хто питає Росією, що вона продає чи купує? Якщо Росія постачала зброю незаконним урядам в Абхазії, Осетії та в інших місцях, то давайте про це також говорити», – наголосив грузинський експерт у розмові з Радіо Свобода.

Водночас Іраклій Алладашвілі говорить, що Грузія збила низку російських літаків за допомогою зенітно-ракетного комплексу «Бук». Тбіліському експертові не відомо, чи саме цю установку завезли з України, адже це комплекси радянського виробництва.

У статті газети «Известия» зокрема мовиться, що Президент Ющенко дав наказ продати Грузії зенітно-ракетний комплекс «Бук» ще у 2005 році. Війна в Грузії відбулася 3 роки пізніше, 2008-го.То в чому тут справа?

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG