Доступність посилання

ТОП новини

СБУ та депутати з’ясовують стосунки


Київ – Служба безпеки України висунула чергові звинувачення на адресу народних депутатів. У відповідь парламентарі звинуватили виконувача обов’язків голови СБУ Валентина Наливайченка у виконанні політичного замовлення і обіцяють порушити питання про його звільнення.

Виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко
На сьогоднішній прес-конференції виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що є інформація про протиправну корупційну діяльність двох депутатів від фракції БЮТ: Гарегіна Арутюнава та Івана Сидельникова, а також депутата фракції НУНС Геннадія Москаля.

«Конкретно по Геннадію Москалю, – зазначив Валентин Наливйченко. – Це людина, яка є заступником голови профільного комітету з боротьби з корупцією. Задокументовано й передано матеріали до слідчої перевірки в Генпрокуратуру, в яких йдеться про вчинення незаконних дій, а саме надання статусу учасників бойових дій людям, які ніякого відношення до цього не мають».

Що ж до депутата Арутюнова, то його звинувачено у причетності до незаконних фінансових операцій. Раніше з подачі СБУ Президент України висунув звинувачення на адресу парламентарів у причетності до контрабанди.

За словами пана Наливайченка, 11 листопада СБУ та Генпрокуратура проведуть позачергове засідання міжвідомчої робочої групи щодо боротьби з корупцією. На засіданні обговорюватимуть питання протидії корупції у вищих ешелонах влади, а також матеріали справ, причетними до яких вважаються депутати.

Москаль заперечує звинувачення і погрожує Наливайченку судом

Геннадій Москаль
В інтерв’ю Радіо Свобода Геннадій Москаль заперечив висунуті на його адресу звинувачення: «Якщо є факт корупції, то ніякі матеріали не треба направляти до Генеральної прокуратури. Законом передбачено, що треба скласти на особу протокол і скерувати його в суд для прийняття рішення. Наливайченко виконує політичні замовлення з Банкової. То він налив бруду на членів парламентського комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю – мовляв, контрабандисти. І чим це кінчилося? Нічим! Те також нічим не кінчиться. Ні, це кінчиться судовим позовом відносно пана Наливайченка».

Днем раніше за поданням Комітету з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю окружний суд Києва визнав незаконним указ Президента про призначення заступником голови СБУ та керівником відділу з боротьби з корупцією Тиберія Дурдинця. Одним із ініціаторів судового позову був Геннадій Москаль. Це призначення відбулося без санкції профільного парламентського комітету, як того вимагає процедура. Експерти відзначать, що Дурдинець тривалий час працював у Закарпатті, звідки родом і голова президентського Секретаріату Віктор Балога.

СБУ виконує політичне замовлення?

Також парламентарі зазначають, що всі звинувачення направлені у бік опонентів Президента. І таким чином керівництво СБУ виконує політичне замовлення.

«Це наступний план сценарію, який розробляла банкова разом із СБУ по дискредитації нашої політичної сили, – каже колишній заступник голови СБУ, а нині заступник голови фракції БЮТ депутат Андрій Кожемякін. – Із цієї спроби провокації нічого не вийде. Я думаю, що наступного тижня Верховна Рада заслухає і Генерального прокурора, і в.о. голови СБУ. Оце я думаю буде правильно. А те, що до 11 листопада хтось когось хоче заслухати, то нехай казки нам не розказують».

Корупційні звинувачення лунають голосніше саме під час політичних криз. Скажімо, навесні минулого року СБУ висунуло звинувачення у корупції проти судді конституційного суду Сусанни Станик. Однак до судового розгляду справа так і не дійшла.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG