Доступність посилання

ТОП новини

Президентська карта у Верховній Раді


 Володимир Яворівський та Іван Заєць у студії Радіо Свобода
Володимир Яворівський та Іван Заєць у студії Радіо Свобода

Гості Свободи: народні депутати Володимир Яворівський (БЮТ) та Іван Заєць (НУНС)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Панове, відразу по звільненні Яценюка Ганна Герман в ефірі «5 каналу» малювала портрет наступника. Говорила: «Сивий, бородатий, прізвище на «П».
Чому досі ні?
Іван Заєць: Поясню я два підходи. Це конституційний підхід, який передбачає появу коаліції. І тут на заваді стоять амбіції лідерів політичних фракцій, які хочуть зіграти в президентську гонку, і позапарламентських лідерів. Тому вони утримують свої політичні сили від коаліції, бо кожен думає про президентські вибори.
І другий шлях – це обрати людину, яка не використовуватиме посаду спікера у своїх персональних інтересах, а саме, на президентських виборах. І от такою фігурою називають Івана Плюща.
Перший варіант, я думаю, сьогодні нездійсненний, тому що дуже великі суперечності, дуже не збігаються інтереси політичних сил, а до другого варіанту ВР ще не доросла, депутати так і не зрозуміли, що Україна справді скочується до глибокої економічної кризи, і сьогодні потрібно відсунути свої персональні інтереси на користь національних інтересів.
Тому ситуація надзвичайно складна і увага до ВР зростає абсолютно справедливо, бо при відсутності ВР, при такому підвішеному уряді українська держава фактично руйнує себе на інституційному рівні.
Я думаю, що сьогодні настав час, коли лідери нації: і Президент Ющенко, і Прем’єр-міністр Тимошенко, і лідери опозиції врешті-решт повинні схаменутися, бо від них залежить перспектива української держави.
Роман Скрипін: Пане Яворівський, тепер Ваша думка. Чому ні? Чому не спікер з прізвищем на «П»?
Володимир Яворівський: Ви сказали, і я якось згадав, що Ганна Герман сказала, що на «П», так я собі відразу…
Роман Скрипін: Ні, вона не говорила, що на «П». Вона сказала: «Я взагалі його не назву».
Це ведучий казав: «Плющ?» Вона відповіла: «Не скажу».
Володимир Яворівський: Ну, не скажу… Ну, на «П» у нас є і Попеску, і Полянчич, і Папієв…
До речі, Романе, і баба Параска – це теж на «П».
Роман Скрипін: Смішно. Надзвичайно дотепно.
Володимир Яворівський: Через те ВР не є якимсь герметичним органом, який існує сам по собі, і в цього органу у більшості людей якась така тиха політична шизофренія.
От зняти Яценюка – це було дуже легко, тому що фракція Литвина голосувала, тому що думали: ага, оберуть Литвина. «Регіонали» голосували за те, щоб турнути Яценюка: ага, ми, значить, дамо когось свого. Комуністи голосували так само: а раптом знову випливе Мартинюк.
Це просто, я ще раз кажу, ознаки якоїсь шизофренії…
Роман Скрипін: А «Єдиний центр» голосував з яким сподіванням, як Ви думаєте?
Володимир Яворівський: «Єдиний центр» - це група глухонімих, і якось до них Президент достукується, має якийсь з ними певний зв'язок, що от він дає їм певні вказівки, і їх більше вже нічого не цікавить.
Володимир Яворівський:
У мене таке враження, що «Єдиний центр» - це група глухонімих, і якось до них Президент достукується, має якийсь з ними певний зв'язок, що от він дає їм певні вказівки, і їх більше вже нічого не цікавить.
Це моє просто враження. Я маю на нього право…
Роман Скрипін: Група у смугастих купальниках.
Володимир Яворівський: Так.
Ось через те у мене таке враження, що сьогодні залишився один-єдиний нормальний варіант.
Роман Скрипін: Ану назвіть…
Володимир Яворівський
Володимир Яворівський:
Я вважаю, що це не серйозно сьогодні говорити про Плюща. Ну, третій раз ця людина хоче повернутися. Помінявся час, помінялося все на світі. Я переконаний, що в Плюща немає просто жодного шансу.
Роман Скрипін: Ви сказали, що один-єдиний варіант існує. Назвіть його.
Володимир Яворівський: Сьогодні все-таки ще є можливість повернутися до коаліції у складі НУНС, БЮТ і Блоку Литвина. Все в руках президента. Якби президент захотів, можна елементарно це зробити.
Володимир Яворівський:
Один-єдиний варіант, який я бачу, ще цивілізований серед тих всіх, який залишився. Це сьогодні все-таки ще є можливість повернутися до коаліції у складі НУНС, БЮТ і Блоку Литвина. Все в руках Президента. Якби Президент захотів, можна елементарно це зробити.
Я ще раз кажу, що представники «ЄЦ» абсолютно несамостійна….
Роман Скрипін: Так там же в НУНС, здається, зовсім усе не так.
Володимир Яворівський: Я не знаю. Хай Іван каже. Він, може, знає зсередини.
Але я абсолютно переконаний, що це вихід для НУНС і зберегти обличчя, і зберегти все-таки демократичний вибір України, зберегти цивілізований вихід зі слабої ситуації, тому що туди, куди сьогодні рухається ВР, то це колосальна просто небезпека на тлі кризи, яка є, на тлі цього безумства нашого політичного фактично в усіх органах влади, які є, повна, так би мовити, війна всіх з усіма.
Через те я вважаю, що такий варіант ще є, тому що всі решта варіантів… Романе, ну, давайте поміркуємо, хай ось і мій колега, і Вам запитання…
Роман Скрипін: Давайте, я навіть Вам буду зараз підказувати.
Тобто, Ви сподіваєтеся на таку коаліцію, щоб Тимошенко була Прем’єром? Але така коаліція можлива лише тоді, коли Юлія Тимошенко зречеться своїх прем’єрських амбіцій. Ви ж це маєте розуміти.
Володимир Яворівський: Романе, я можу це сказати ось в ефірі і кажу це з повною відповідальністю, що якщо навіть виникне потреба, що буде можливість зберегти все-таки оцей демократичний вибір, який рахітичний він не є, я не вважаю, що це ідеальний вихід, але все-таки тут не треба ніяких компромісів для того, щоб утворювати цю…
Ви уявляєте, який резус політичний між БЮТ, НУНС і «регіоналами»? Це треба йти, я не знаю, відмовитися від самих себе, відмовитися від всього того, що ми сповідували: і я, і Іван Заєць. Це є абсолютно неможливо.
Володимир Яворівський: Якщо раптом виникне потреба в тому, що тільки єдине, що заважає відновити цю коаліцію найбільш споріднених, близьких ідеологічно сегментів українського політикуму, Юлія Тимошенко готова скласти повноваження.
Але Юля сьогодні заявила, і я готовий повторити: якщо раптом виникне потреба в тому, що тільки єдине, що заважає відновити цю коаліцію найбільш споріднених, близьких ідеологічно сегментів українського політикуму, Юлія Тимошенко готова скласти повноваження.
Вона сьогодні сказала. Це не Яворівський за неї розписується. Вона сьогодні сказала, що якщо потрібно…
Роман Скрипін: Ну, напередодні кризи, то це якраз і можна зробити…
Володимир Яворівський: Романе, чекайте, це вже інше питання. Криза, не криза, таке інше…
Ви мене запитали, я Вам прямо відповідаю, що Юлія Тимошенко на сьогоднішній день готова переформатуватися, скласти, поміняти уряд. Будь ласка, робіть, що вважаєте за потрібне. Але ж трагедія у тому, що ніхто нічого не хоче робити.
Роман Скрипін: Мені цікаво, чому сміється Іван Заєць у цій ситуації?
Володимир Яворівський: Я не думаю, що він сміється. Я його все ж таки більше бачу, ніж Ви.
Іван Заєць
Роман Скрипін: Чого ж? Він тільки що сміявся. Мені ж зір не відмовляє.
Володимир Яворівський: Це не та посмішка. Я ж знаю, Романе, коли Заєць сміється.
Іван Заєць: Ясно, що найбажаніше, то це було б зберегти демократичну коаліцію. Але мені здається, що часу на цю роботу залишилося дуже і дуже мало.
Іван Заєць: Ресурс самої ВР дуже стрімко вичерпується. Якщо ми ще два тижні так погуляємо, то зрозуміло буде, що ця ВР просто нікому не потрібна, тому що вона стримує боротьбу з кризою, тому що в цій ВР домінують персональні інтереси окремих людей.
Чому? Тому що взагалі ресурс самої ВР дуже стрімко вичерпується. Якщо ми ще два тижні так погуляємо, то зрозуміло буде, що ця ВР просто нікому не потрібна, тому що вона стримує боротьбу з кризою, тому що в цій ВР домінують персональні інтереси окремих людей чи людей з бізнесу, чи, наприклад, тих, хто хоче погратися в президентські вибори. Тому залишилося дуже-дуже мало часу, щоб спробувати цей варіант.
Але цей варіант можливий лише за однієї умови. Не із-за того, що там Тимошенко сказала, що я готова уступити місце. Ну, зрозуміло, що вона готова уступити місце. Зрозуміло, тому що, давайте відверто говорити, що уряд провалив оцю першу боротьбу з кризою.
Але хай сідає Тимошенко, є Президент, і вони хай домовляються. Тобто, якщо вони є лідери цих політичних сил. Це перше.
Друге. Є у ВР фракції, які є елементами коаліції. Вони повинні виробляти ці пропозиції і врешті-решт йти тоді і до Президента, і йти до Тимошенко та казати, що от наш варіант такий, що там, наприклад, Тимошенко не має бути Прем’єр-міністром, а має бути такий-то, а там Головою ВР такий-то.
А це поки що такі тактичні маневри…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG