Доступність посилання

ТОП новини

Президент і Прем’єр знову сваряться


Київ – Протистояння між Президентом та головою уряду України поглибилося. Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко обмінялися новими звинуваченнями на адресу одне одного. На думку експертів, це є спробою перекласти відповідальність за вкрай незадовільний стан справ у державі на свого політичного противника.

Секретаріат Президента звинуватив Прем'єр-міністра Юлію Тимошенко у намаганні перекласти відповідальність за свою економічну неспроможність.

Політичне ноу-хау: прем’єр – в опозиції

Напередодні Юлія Тимошенко звинуватила Секретаріат Президента та самого Голову держави у причетності до фінансових оборудок, що призвели до безпрецедентного падіння курсу гривні. Також в ефірі телеканалу «Україна» Юлія Тимошенко звинуватила Президента Віктора Ющенка у причетності до цих зловживань, та оголосила про те, що вона переходить в опозицію до Президента.

«Я не дам Ющенку повторити сценарій 1998 року, коли вони всі заробили, і банк «Україна» був похований, – зазначила голова уряду. – А зараз знову доводять до дефолту. Я вважаю, що Президент країни, який сьогодні працює на те, щоб було чим гірше, тим краще і заробляє на біді – мусить піти у відставку завтра, разом із головою Національного банку».

Президент Віктор Ющенко заявив у відповідь в ефірі телеканалу «Інтер», що прем’єр Юлія Тимошенко відповідатиме за ту політику, яку вона проводила на цій посаді. «Вона об’явила опозицію нації, вона об’явила опозицію державі. Ніхто інший в країні не формує економічну політику, бюджетну політику як уряд і Прем’єр-міністр. Хто буде відповідати за інфляцію в 22%? Зовнішня криза? Криза у нас сидить на Грушевського, на сьомому поверсі, в кабінеті Прем'єр-міністра».

Посадовці хочуть перекласти відповідальність

На думку політолога Андрія Єрмолаєва, таким чином політики намагаються перекласти відповідальність одне на одного.

«Зараз представники влади – і Президент, і прем’єр – дуже побоюються наступного року, – вважає політолог. – Адже зустрічають вони новий рік в умовах де-факто невиконаного бюджету, втраченого контролю за економічними процесами, зростанням безробіття, ну і всім тим, про що зараз говорить кожен. Питання полягає в тому, хто політично відповість за це. Зараз почалися превентивні обміни ударами, які я сприймаю як початок відкритої війни за політичне майбутнє».

На думку політичних оглядачів, криза влади не дає підстав сподіватися на адекватність владних інститутів у теперішніх складних умовах.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG