Доступність посилання

ТОП новини

Триває друга фаза спецоперації Ізраїлю в Смузі Газа


Ізраїльський гелікоптер «Апачі» під час рейду в Смузі Газа.
Ізраїльський гелікоптер «Апачі» під час рейду в Смузі Газа.

Прага – У Смузі Газа триває сухопутна фаза спеціальної операції ізраїльського війська. Піхота, за підтримки бронетехніки та авіації, з боями просувається до міста Газа. У неділю Міністерство закордонних справ Чехії, яка головує в ЄС, заявило, що навіть незаперечне право Ізраїлю на свою оборону все ж не дозволяє акцій, від яких страждають передусім цивільні громадяни.

У Смузі Газа напружена ситуація. Число жертв серед палестинців наблизилось до 500, у тому числі 100 мирних мешканців, поранених – понад 2100.

«Наша перша мета – зупинити напади на наших людей у Смузі Газа. Для цього ми вживаємо максимум зусиль»,— сказав президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас.

Тим часом Ізраїль другий день проводить у Смузі Газа наземну операцію. За заявою міністерства оборони Ізраїлю, метою операції є ліквідація інфраструктури руху «Хамас», а не нова окупація Гази.

У перші години наземної операції десятки палестинських бойовиків були вбиті. Убитий також один ізральський солдат, більше 30 поранені. Міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак заявив, що має намір покласти край обстрілам півдня країни зі Смуги Газа.

Ізраїль може відкрити «другий фронт»

За словами ізраїльського міністра оборони, армія готова до можливого відкриття «другого фронту» на північному кордоні з Ліваном.

Від початку бойових дій проти Смуги Газа шиїтське угруповання «Хезболла» та інші радикальні ліванські угруповання неодноразово погрожували вступити у збройний конфлікт з Ізраїлем.

Надійшло повідомлення про те, що США заблокували ухвалення заяви Ради Безпеки ООН про події в Смузі Газа.

Заступник американського представника при ООН Алехандро Вольф заявив, що немає сенсу ухвалювати заяву, яку угруповання «Хамас» у будь-якому випадку проігнорує.

Кілька країн, зокрема Єгипет, Швеція, Норвегія, розкритикували Ізраїль за початок наземної операції в Газі.

Велика Британія і Нідерланди висловились за негайне перемир’я, однак відзначили, що неможливо покладати вину лише на Ізраїль.

Чехія закликає до перемир’я

ЄС закликала Ізраїль дотримуватися міжнародного права і уникати загибелі мирних мешканців. «Навіть незаперечне право держави на свою оборону все ж не дозволяє акцій, від яких страждають передусім цивільні громадяни», – мовиться в заяві МЗС Чехії, яка головує в ЄС.

Чехія закликала сторони конфлікту зупинити воєнні дії й оголосити перемир’я, як про це домовились на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Парижі 30 грудня 2008 року.

Нинішній голова Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ і міністр закордонних справ Чеської Республіки Карел Шварценберґ у неділю вилітає на Близький Схід, щоб вивчити ситуацію на місці і з’ясувати можливості для укладення перемир’я.

Шварценберґ очолить делегацію так званої «трійки» представників Європейського Союзу. До складу «трійки», крім міністра закордонних справ країни, яка головує в Євросоюзі (Карела Шварценберґа), входять також Генеральний секретар Ради Європейського Союзу і Верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки (Хав’єр Солана) і Комісар ЄС із зовнішніх відносин і європейської політики сусідства (Беніта Ферреро-Вальднер), а ще до неї долучаться міністри закордонних справ наступного й попереднього голів у Євросоюзі — Швеції, яка головуватиме в ЄС у другій половині року, — Карл Більдт, і Франції, яка щойно склала головування, — Бернар Кушнер.

4–6 січня делегація проведе переговори з лідерами Єгипту, Ізраїлю, Палестинської національної адміністрації та Йорданії.

Крім того, Росія направила на Близький Схід спеціального посланця Олександра Салтанова в спробі домогтися перемир’я між сторонами.

У неділю в Україну зі Смуги Газа повернулася ще одна українка. Всього в Україну вже повернулися з цієї частини палестинських територій 46 громадян.

Учора Президент Віктор Ющенко подякував Президентові Росії Дмитрові Медведєву за сприяння в поверненні українців на Батьківщину.

  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.
XS
SM
MD
LG