Доступність посилання

ТОП новини

Перші кроки президента Обами


Указ про закриття в’язниці в Гуантанамо підписаний
Указ про закриття в’язниці в Гуантанамо підписаний

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах перші кроки президента Барака Обами у Білому домі показують, що він не гаяв часу на ознайомлення з важелями влади. Перші кроки нового президента мають неабияке символічне значення. Вони мають продемонструвати виборцям, що обіцянки Обами під час передвиборної кампанії не були порожніми деклараціями, що президент пам’ятає про свої слова і дотримується їх.

У деяких американських газетах вміщене фото письмового стола Барака Обами в Овальному кабінеті з авторучкою, якою він підписав перші розпорядження у свій перший робочий день. Ідеться про цілу низку наказів.

Серед них розпорядження упродовж року закрити тюрму на військово-морській базі Гуантанамо на території Куби, закрити взагалі всі в’язниці ЦРУ в інших країнах, де тримають і допитують осіб, причетних, як вважають, до міжнародного тероризму. Забороняється також суворе поводження з тими в’язнями й тортурування їх.

Окреме розпорядження обмежує доступ для лобістів.

Підписав Обама й наказ заморозити зарплату усіх працівників апарату Білого дому старших рангів, тобто тих, хто отримує понад 100 тисяч доларів на рік. «Країна переживає економічну кризу, – сказав Обама, – тож адміністрація теж повинна затягати паски».

Ден Бартлет, колишній радник президента Джорджа Буша, сказав в інтерв’ю «Нью-Йорк Таймз», що подібні розпорядження є усталеною традицією президентів, коли вони вступають на посаду.

Повідомляють, що Обама також скасував розпорядження президента Буша щодо права жінок робити аборти.

Аборти в Америці і без того не підлягали жодним обмеженням, хоча цього постійно вимагають численні консервативні та ультрарелігійні організації на кшталт партії «Право на життя».

Але щодо закордонних неурядових організацій, котрі допомагають жінкам у бідних країнах шляхом абортів регулювати народжуваність, досі існувала заборона надавати таким організаціям фінансову допомогу за рахунок федеральних коштів.

Цю заборону було вперше впроваджено президентом Рональдом Рейганом чверть століття тому. Президент Білл Клінтон скасував заборону 1993 року, але Джордж Буш відновив її 22 січня 2001 року, тобто на самому початку свого президентства. Отож президент Обама скасував заборону, впроваджену його попередником.

Буде більше прозорості

Відомо, що під час передвиборної кампанії Обама обіцяв, що його врядування буде відкритим і прозорим. І три постанови президента Обами щодо прозорості мають полегшити громадянам отримання урядових документів, що дозволяється Законом про свободу інформації.

Постанови щодо прозорості фактично скасовують накази президента Буша, видані після ісламістських терактів 11 вересня 2001 року. Оглядачі вважають, що журналістам та історикам тепер буде легше отримувати доступ до тих паперів адміністрації Буша, що досі були засекречені, бо вважалися державною таємницею.

«Занадто багато секретності було в нашому уряді, – сказав новий президент. – Відтак кожна агенція і міністерство повинні знати, що (нинішня) адміністрація стоїть на боці тих, хто прагне мати доступ до інформації, а не тих, хто прагне її втаємничувати».

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG