Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада не контролює ситуацію в державі (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі вважають, що конференція з безпеки у Мюнхені, яка відбудеться наприкінці цього тижня, виявить, чи дійсно Росія бажає ставати на шлях конструктивної співпраці із Заходом. А деякі газети публікують висловлювання експертів про небезпечний характер протистояння в українській владі, яке не лише свідчить про самознищення, але й про некерованість держави. Експерти також попереджають зі сторінок європейських газет – комп’ютери знищать людство.

Напередодні конференції з безпеки в Мюнхені президент Франції Ніколя Саркозі і канцлер Німеччини Анґела Меркель виступили зі спільною статтею у французькій «Монд», де закликали Росію «поважати західні норми та правила», маючи на увазі відмову від застосування сили, дотримання принципів територіальної цілісності, непорушності кордонів, взаємоповагу і рівність всередині євроатлантичного простору. Разом з тим Саркозі і Меркель висловлюють готовність обговорити у Мюнхені пропозиції російського президента Дмитра Медведєва щодо нових конфігурацій системи безпеки у світі. Лідери двох сусідніх європейських країн ведуть тут мову й про розширення НАТО, наявність критеріїв розширення і заявляють про необхідність врахування позиції Росії щодо цього.

Лондонська «Таймс» вважає, що цього разу питання безпеки обговорюватимуть в умовах, коли «Росія ослабла і Путін дивиться на Захід привітніше». Також італійська «Ла Републіка» очікує, що цієї «п’ятниці на конференції в Мюнхені стане зрозуміло, чи дійсно росіяни вирішили більше не робити обличчя лютим».

Низка європейських видань аналізує політичну та економічну ситуацію в Україні. Експерти з лондонського «Економіста» вказують на складні перипетії політичної боротьби у державі і прогнозують її загострення напередодні президентських виборів до кінця 2009-го і початку 2010 року. У спеціальному аналізі і прогнозі на 2009-10 роки фахівці з цього лондонського видання зауважують, що 2009 рік буде для України чи не найтяжчим, як у політичному, так і в економічному плані, коли спад виробництва, ймовірно, досягне 6 відсотків. А російська «Нєзавісімая ґазєта» прогнозує не лише можливе самознищення Ющенка і Тимошенко у цій гострій політичній боротьбі, а й наводить слова експерта, який зауважує, що «ситуація в Україні стала непідконтрольною владі».

Британська «Індепендент» наводить думки відомих наукових експертів про те, що «найближчим часом небіологічний розум за своїм масштабом і тонкощами буде відповідати людському. Потім останній почне відставати...Результатом стане тісне злиття видів, що створюють технології ... і ми дійдемо до того, що людський розум не зможе змагатися зі швидким технічним прогресом». Науковці вважають, як інформує «Індепендент», що вже найближчим часом комп’ютери змінять саму суть людини. А деякі з відомих фахівців, на кшталт мільярдера Білла Джоя, одного із засновників «Сан Майкросистемс», взагалі вважають, що «скриню Пандори вже відкрито... і все йде до знищення машинами біосфери Землі».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG