Доступність посилання

ТОП новини

ЄС знову нагадав Україні про корупцію, як бути з візами ще думають


Беніта Ферреро-Вальднер, Володимир Огризко та Карел Шварценберг. Прага, 5 лютого 2009 р.
Беніта Ферреро-Вальднер, Володимир Огризко та Карел Шварценберг. Прага, 5 лютого 2009 р.

Прага – Перспективи зближення між Україною та ЄС залежать від того, як Україна буде проводити реформи і боротися з корупцією На цьому наголошували у четвер представники ЄС у Празі, де відбулося засідання трійки ЄС-Україна на рівні міністрів закордонних справ. Водночас Євросоюз підтвердив свою готовність сприяти модернізації української газотранспортної системи. Дорожня карта про безвізовий режим залишається у планах.

Осад, який виник у ЄС після українсько-російського газового конфлікту, нікуди не зник. Карл Шварценберґ, міністр закордонних справ Чехії, яка нині головує в ЄС, наголосив, що у взаємних відносинах дуже важливо уникати подібних криз, коли громадяни держав ЄС стають заручниками. Карл Шварценберґ також закликав до прозорості у газових відносинах між Москвою і Києвом.

«Для нас важливо, щоб між українськими та російськими суб’єктами господарювання було укладено газову угоду за зразком контрактів, які з Росією мають держави ЄС. Лише таким чином можна домогтися необхідної прозорості та передбачуваності у наших відносинах», – заявив Шварценберґ.

Радіо Свобода спробувало з’ясувати в чеського міністра, що означають його слова, адже довгострокова українсько-російська газова угода вже підписана. Чи ЄС пропонує росіянам та українцям домовлятися заново, якщо в Україні через рік зміниться президент, чи уряд? На це Шварценберґ відповів, що це справа двосторонніх відносин. При цьому він зауважив, що загалом у світі питання нафти і газу є не тільки комерційними, але й політичними, а ця ситуація не виняткова. Напередодні один із чеських дипломатів прямо висловив сумнів у тому, що січневі українсько-російські газові контракти протримаються 10 років.

При цьому ЄС буде допомагати модернізувати українську газотранспортну систему. На це треба два з половиною мільярди євро, підрахували у Європейській Комісії. Конференція потенційних інвесторів має відбутися у Брюсселі 23 березня. У Європейській Комісії наразі не знають, яким може бути внесок європейських установ у ремонт української труби.

Україну закликають до реформ


Крім цього, Україна та ЄС готують угоду про асоціацію, але гарантії, що вона точно буде цього року немає. Комісар ЄС у справах зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер говорила про таку угоду як про можливість, а не як про доконаний факт. Тут ЄС знову закликає Україну виконувати домашнє завдання. Ферреро-Вальднер висловила сподівання, що цей рік для України стане роком переведення теорії в практику у справі політичних та економічних реформ.

«Перед Україною постали великі виклики. З одного боку, це фінансова та економічна криза. Але водночас я вважаю, що великий викликом залишається подальше просування реформ. Це стосується правових реформ і боротьби з корупцією. Ми, звичайно, визнаємо європейські прагнення України, але для неї дуже важливо не лише схвалювати закони, але також їх втілювати», – заявила єврокомісар.

Водночас представники ЄС наголошують, що співпраця з Україною дуже важлива. Ферреро-Вальднер подякувала Києву за те, що на кілька років продовжено прикордонну місію ЄС у справі охорони кордону з Молдовою. Єврокомісар також привітала те, що Україна і Румунія вирішували свою морську суперечку у міжнародному суді. «Це може бути зразком для інших суперечок і це дуже добре», – сказала Ферреро-Вальднер.

Візові мури залишаються

На зустрічі міністрів Україна-ЄС у Празі також говорили про болючу для українців проблему віз. Міністр закордонних справ України очікує, що влітку буде новий план як розв’язувати цю проблему. «Ми хочемо розробити Дорожню карту у справі безвізового діалогу з ЄС у червні цього року», – заявив Володимир Огризко.

Українські дипломати мріють отримати безвізовий режим із ЄС вже у 2012 році. Офіційно такі переговори почалися восени минулого року. Але у четвер у Празі представники Євросоюзу чітко наголосили, що наразі у різних європейських держав є різні підходи, тому справа безвізового режиму з Україною це питання на середню, або ж навіть на далеку перспективу.

Візового бар’єру не подолати, якщо не подбати, зокрема, про кращу охорону українських кордонів. Представники ЄС кажуть, що у сфері безпеки вони «плідно» співпрацюють з Україною з багатьох регіональних та міжнародних питань. Радіо Свобода тим часом поцікавилося у керівника зовнішньополітичного відомства України, чи знає він із якими новими ініціативами у сфері безпеки їде на міжнародну конференцію до Мюнхена Прем’єр-мініністр Юлія Тимошенко. На це Володимир Огризко відповів: «Я думаю, що тут Вам треба звернутися до пані Тимошенко».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG