Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Луценко: «Народна самооборона» претендує на три посади в уряді, але однією може поступитися»


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Київ – Після того, як уряд фактично отримав у парламенті вотум довіри, коаліція приступає до ротацій у складі Кабміну. Юлія Тимошенко заявила, що чекає кадрових пропозицій від НУНС. Проте, ця розколота приблизно навпіл фракція, що складається з кількох партійних груп, дуже важко досягає консенсусу необхідного для ухвалення кадрових рішень. Про те, які кадрові пропозиції є в нашоукраїнців, в інтерв’ю Радіо Свобода розповів міністр внутрішніх справ, лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко.

– Група «Народна самооборона» одна з найбільших у фракції НУНС. Ви вже маєте свої кадрові пропозиції для ротації уряду?
– Так, ми внесли свої пропозиції, але при цьому не зловживаємо своїм правом на третину посад по квоті НУНС. Адже 18 штиків самооборони, які ніколи не підводили, могли би дати нам пріоритетне право на якісь заявки. Але ми цим ніколи не зловживали. Для нас не важливі крісла, а важлива спільна база переконань і дій. На цей момент, наскільки мені відомо, точаться суперечки по кількох міністерствах. Думаю, що на загал виносити незавершені рішення не варто. Можу сказати лише, що одностайно всі групи впливу всередині демократичної частини НУНС прийняли рішення не міняти міністра освіти. Я з радістю прийняв це рішення – мені також надзвичайно імпонує і постать пана Вакарчука і його діяльність на посаді. Це ніяка не новина, але скажу, що дуже велика ймовірність – до 90% – збереження міністрів охорони здоров’я (Василь Князевич. – ред.) та житлово-комунального господарства (Олексій Кучеренко. – ред.). Стовідсоткова ймовірність збереження на посаді міністра регіонального розвитку (Василь Куйбіда. – ред.).
– А чи буде «Народна самооборона» претендувати на посаду міністра юстиції чи якусь іншу посаду?
– У нас є фахівці. Мова йде і про Олеся Донія (депутат від фракції НУНС. – ред.) як міністра культури, і Віктора Шемчука (депутат від фракції НУНС, екс-прокурор Криму. – ред.) або Віктора Мусіяки (вчений-правник. – ред.) на посаду міністра юстиції. Але поки рішення не прийняте я не хотів би наполягати. Власне, кілька днів тому «Самооборона» на засіданні своєї групи прийняла рішення, що ми претендуємо на три посади із 12-ти. І для нас важливими є ці посади, але дві є принципово важливими!
– А які саме дві принципові посади?
– Я думаю, це зараз некоректно виносити на загал. Бо – ще раз кажу – ми готові взагалі відмовитися від усього аби уряд отримав парламентську підтримку. Але, тим не менше, колеги ставляться з розумінням до наших інтересів. Тому я думаю, як мінімум, двох міністрів і від Самооборони ми побачимо в уряді.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG