Доступність посилання

ТОП новини

Іще один дзвоник для України про дефолт


Прага – Рейтингове агентство Standard&Poor’s далі знизило рейтинги України, даючи знати, що вона ще наблизилася до дефолту. Проте, на думку фінансистів, дефолту української держави ще можна уникнути. А керівники держави тим часом продовжували політичні сварки навколо економіки.

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s знизило довгострокові й короткострокові суверенні кредитні рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній валюті з В/В до ССС+/С і в національній валюті з В+/В до В-/С.

Рейтинги групи C за шкалою Standard&Poor’s означають велику вразливість і наближення до можливості дефолту, тобто невиконання кредитних зобов’язань.

«Зниження рейтингів відображає дедалі вищі ризики невиконання умов угоди між Україною і МВФ про надання стабілізаційного кредиту внаслідок відсутності широкої політичної платформи для необхідних коригувань бюджету і реформування банківської системи до президентських виборів у січні 2010 року», – заявив кредитний аналітик Standard&Poor’s Франклін Ґілл.

За його словами, нестійкість податково-бюджетної системи й економічної ситуації в країні посилюється відсутністю досяжних джерел зовнішнього фінансування бюджету, унаслідок чого уряд може вдатися до менш традиційного фінансування боргових зобов’язань, яке більшою мірою загрожує інфляцією.

У повідомленні S&P сказано, що прогноз «Негативний» за суверенними рейтингами України свідчить, що рейтинги може бути знижено знову, якщо й далі спостерігатимуться затримки з виплатою боргових зобов’язань держави і якщо складна економічна ситуація примусить уряд вжити альтернативних заходів, щоб вивільнити грошові потоки, необхідні для збільшення поточних витрат напередодні президентських виборів.

Рейтинги також можуть виявитися під тиском у разі подальших свідчень стресу в банківській системі, що може примусити уряд рекапіталізувати проблемні банки.

«І, навпаки, прогноз за суверенними рейтингами можуть переглянути на «Стабільний», якщо уряд досягне успіху у вживанні ефективних заходів для фінансової стабілізації, що може стати основою для одужання економіки в наступні два роки», – сказав Ґілл.

У вівторок інше міжнародне рейтингове агентство Moody’s заявило, що перегляне низку нинішніх рейтингів України з можливістю їхнього зниження.

Можливе подальше зниження рейтингів України Moody’s пояснює політичною невизначеністю й проблемами в банківському секторі.

Лановий: Україні дефолт не загрожує

Україні не загрожує дефолт, але є небезпека того, що закордонні партнери можуть визнати окремі банки та інших учасників кредитних відносин неплатоспроможними, сказав в ефірі Радіо Свобода президент Центру ринкових реформ, доктор економічних наук Володимир Лановий.

Але, наголосив він, відсутність передумов для дефолту ще не значить, що в Україні все так добре. Січень-лютий є дуже складними, у січні в Україні погіршились показники виробництва.

«Курс гривні почав знову якийсь незрозумілий хід до падіння», – сказав також Володимир Лановий.

В МВФ запевняють про незмінність планів допомогти Україні

Міжнародний валютний фонд «повністю відданий завданню» допомогти Україні у нинішній кризовий період, заявив новопризначений постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр під час зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, повідомили у прес-службі парламенту.

Альєр наголосив на важливості розробки спільного плану дій задля системного подолання кризи і висловив готовність із боку МВФ сприяти «побудові діалогу» між гілками влади в Україні.

Зі свого боку, Литвин заявив про необхідність внесення на розгляд парламенту узгодженого на рівні Президента й уряду законопроекту про зміни до державного бюджету на поточний рік.

Міжнародний валютний фонд відклав надання Україні другого траншу кредиту stand-by, однак обіцяє продовжити дискусії з Києвом щодо подальшої співпраці.

У листопаді минулого року МВФ вирішив надати Україні кредит на суму близько 16,4 мільярда доларів для подолання проблем в економіці. Того ж місяця Київ отримав перший транш цієї позики – 4,5 мільярда доларів.

Балога: Президент не підпише додаткових декларацій до МВФ

Віктор Ющенко не бачить необхідності підписувати будь-які декларативні відозви у рамках виконання кредитної угоди з Міжнародним валютним фондом – про таку позицію голови держави заявив керівник його Секретаріату Віктор Балога, повідомляє прес-служба Президента.

«Президент не поставить свій підпис під жодною додатковою декларацією, оскільки такий документ не має конкретного змісту. Уряд пропонує набір чергових заяв і запевнень, маючи на меті замаскувати той неспростовний факт, що кредитна угода з МВФ не виконується і Україна має серйозні труднощі з одержанням наступного траншу позики. У такий спосіб Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко хоче створити собі виправдання власної бездіяльності щодо продовження співпраці з фондом», – зазначив Балога.

Він нагадав, що єдиним документом, який визначає параметри угоди між Україною й МВФ, є лист про наміри.

Прем’єр Тимошенко раніше заявляла, що прагне підписання спільного звернення центральної влади до МВФ про готовність України до співпраці в рамках спільної програми.

За її словами, таку декларацію мають підписати, крім неї, також Президент Віктор Президент Ющенко, Голова Верховної Ради Володимир Литвин і керівники Національного банку й Міністерства фінансів.

Тимошенко: Курс гривні свідомо знижують задля надзвичайного стану

Курс гривні щодо долара руйнується «штучним чином» «певними політичними силами» з метою запровадження надзвичайного стану в країні, заявила Прем’єр-міністр.

Відкриваючи засідання уряду, Юлія Тимошенко заявила, що Кабінет Міністрів не може впливати на банківську систему, і висловила переконання, що в Україні немає підстав для такого високого курсу гривні.

Вона не стала прямо називати згадані нею «політичні сили».

У вівторок із таким самим звинуваченням, тільки конкретно на адресу Президента Віктора Ющенка, виступив на телебаченні колишній Президент Леонід Кравчук. Він теж заявив, що Ющенко свідомо доводить економічну ситуацію до краю, щоб запровадити надзвичайний стан і тим продовжити своє правління, для чого під «політичним прикриттям» Ющенка робиться все, щоб знецінити гривню й збільшити інфляцію, і закликав чинного Президента подати в відставку.

За даними інтернет-видання «Українська правда», про організацію ефіру Леоніда Кравчука на телеканалі «Україна» домовлялися політтехнологи Юлії Тимошенко.

Кравчук відтак заявив, що вирішив звернутися до Ющенка самостійно, без участі штабу Тимошенко, і пояснив своє рішення виступити зі зверненням до нинішнього Президента тією критичною ситуацією, яка склалася в Україні.

Ющенко: Кравчука використовують у виборчій кампанії

Президент називає некоректним використання у виборчій кампанії політиків попереднього покоління.

«З минулого буде витягнуто дуже багато «героїв», які будуть покликані працювати на виборчу кампанію. Я абсолютно переконаний у тому, що з нафталіну не треба діставати тих політиків, які прожили свій історичний час», – сказав Віктор Ющенко в інтерв’ю для агентства Assocіated Press, коментуючи заклик до нього колишнього Президента Леоніда Кравчука піти у відставку.

Ющенко додав, що «ті політики, які використовують Леоніда Макаровича як рупор, роблять дуже погану послугу, коли під танки кидають стариків».

За його словами, необхідно розуміти, що цей рік – складний економічно й політично, оскільки «вибори Президента України є знаковим моментом у виборі нації».

«Політик, який дбає про цю країну, а не дбає про президентські вибори, має бути жорсткий, професійний, непопулістичний і робити правильну справу. Важко таку політику робити, але це моє кредо. Я виходжу з того, що ми повинні у 2009 році проводити політику здорового глузду, а не піар-кампанію. Насамперед це стосується уряду, парламенту й самого Президента», – сказав Ющенко.

Коментуючи заяву Кравчука, він висловив переконання, що ніхто не захоче повернутися до того стану, в якому була Україна й українська економіка, зокрема, за часів його президентства.

«З пам’яті тих людей, які жили в 1990-х роках, нехай вони забули Леоніда Макаровича, але того, що таке «кравчучка», вони ніколи не забудуть, бо це символ бідності був, символ нашого занепаду, перш за все соціального. Нехай цей час не повертається», – сказав Ющенко.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG