Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібен Криму «Невловимий Джо»: Леонід Грач оголосив про своє політичне повернення на півострів


Сімферополь – Лідер кримських комуністів, народний депутат України Леонід Грач, якого нещодавно виключили з президії Центрального комітету Компартії України, заявив про свої політичне повернення до Криму. Леонід Грач повідомив, що збирається створити великий передвиборний блок свого імені. Цього тижня очікується проведення перших організаційних заходів нової політичної сили. Втім, на півострові до цього поставилися доволі скептично.

Створюватиме чи ні нову політичну силу лідер кримських комуністів Леонід Грач – ця тема жваво обговорювалася останні два тижні кримською пресою після того, як його вигнали з керівництва Компартії і він публічно побив горшки з першим секретарем Центрального комітету КПУ Петром Симоненком. І ось наспіла відповідь Грача, який сказав, що «партію не зрадить» і її лави не покине.

Розвал чи зміцнення Кремлівського пулу?

В ефірі однієї із кримських радіостанцій він водночас заявив, що має намір створити власний блок партій на виборах до Верховної Ради Криму. «Ми не повинні в кримській політиці ходити різними вулицями, як це, на жаль, відбувається сьогодні: російські рухи – по один бік, комуністи – по другому, інші партії лівого напрямку – по третьому. А ми повинні зосередити наші спільні зусилля в боротьбі за владу в єдиному кулаку», – сказав Леонід Грач і закликав ліві та проросійські сили об`єднатися в «Блок Грача «Новий Крим». Очолити його він збирається особисто, бо вважає, що у нього найвищий серед політиків у Криму рейтинг.

Крім власне кримської республіканської організації Компартії, за словами Грача, до цього об’єднання увійдуть «Російський блок», прогресивні соціалісти, а також просто соціалісти. Жодна з названих політичних сил поки що не відреагували на цей заклик головного кримського комуніста. Але місцеві оглядачі вважають, що «Російський блок», «вітренківці», як і власне місцеві комуністи входять до так званого «Кремлівського пулу», тож, якщо буде команда з Кремля, то усі названі політичні організації автономії справді можуть піти під прапори блоку Леоніда Грача.

«Невловимий Джо» і в Криму не потрібен?

Тим часом представники кримських «регіоналів» висловили сумнів у здатності Леоніда Грача створити потужний ліво-проросійський блок. Один із чільних діячів республіканської організації Партії регіонів сказав Радіо Свобода, що головний кримський комуніст нагадує персонаж з відомого анекдоту про ковбоя Невловимий Джо. «Кому він потрібний – цей «невловимий» Грач?», питає «регіонал» і відповідає: «У Криму – нікому».

Лідер кримського БЮТу, народний депутат України Андрій Сенченко теж заявив, що Леонід Грач не здатний створити новий успішний проект для виборів до парламенту Криму. «Бютівець» вважає, що лідера кримських комуністів не слід переоцінювати: «Грач зараз уже нічого не вартий». Він уже розгубив свій електорат «за рахунок «барських замашок», переконаний Сенченко. На його думку, нинішня спроба Леоніда Грача подати себе як найвагомішого кримського політика – це намагання «ще раз отримати джерела фінансування». Але «це фігура, яка не дасть результату, на котрий розраховує потенційний інвестор», – вважає Андрій Сенченко.

Місцева преса пригадує, як у вересні 1991 року першого секретаря Кримського обкому КПУ Леоніда Грача майже на півроку взагалі з політики і на довгі 7 років з перших ролей усунув його колишній партійний шеф Микола Багров. Потім у 2002 році Леонід Грач намагався заручитися підтримкою мера Москви Юрія Лужкова, але програв тодішньому своєму головному опоненту – Сергію Куницину і був змушений покинути автономію, переїхавши до столиці. Тепер з Києва Грача зі скандалом витіснив його однопартієць Петро Симоненко. Ще одна серйозна поразка – із чергового завоювання кримського парламенту – напевно, поставить остаточну крапку на політичній кар’єрі Леоніда Грача, який з минулого року вже отримує державну пенсію.

В очікуванні швидких виборів

Минулого тижня в українському парламенті у першому читанні був ухвалений проект закону «Про затвердження зміни до статті 22 Конституції Автономної Республіки Крим», який передбачає подовження термінів повноважень Верховної Ради автономії з 4 до 5 років.

Втім, у багатьох кримських експертів виникають сумніви в тому, що закон, зважаючи на нинішню складну політичну ситуацію в країні, набере чинності до кінця цього року. Це значить, що у березні 2010 року в автономії мають відбутися чергові вибори до місцевого парламенту. А тим часом на майданах міст автономії уже з’явилися намети із символікою нового політичного руху Грача.

(Сімферополь–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG