Доступність посилання

ТОП новини

Для чого Москві кредитувати Київ?


Київ – Україна завмерла в очікуванні позик. Окрім другого траншу кредиту МВФ, Київ чекає і відповіді від Москви щодо надання кредиту у розмірі 5 мільярдів доларів. В оточенні Прем’єра Тимошенко говорять, що це питання має бути вирішене упродовж двох тижнів.

Засідання українсько-російської міжурядової комісії, на яке Юлія Тимошенко вирушить до Москви, має відбутися протягом найближчих двох тижнів. За словами радника Прем’єра з енергетичних питань Олександра Гудими, головною темою цієї зустрічі має стати виділення Україні 5-мільярдного кредиту.

Питання надання Україні кредиту Тимошенко та Путін уже обговорювали, тож тепер Київ чекає відповіді. Наразі йдеться про річну ставку у розмірі 10-12%, каже Гудима. Ці гроші Україні потрібні, насамперед, для допомоги «Нафтогазу».

«Росіяни дають кредит для того, щоб їм своєчасно повертали кошти в умовах катастрофічного зменшення споживання газу в Європі і зменшення за контрактами споживання газу окремими державами, про що вони інформують «Газпром». І я не сумніваюся, що цей кредит Україною буде отримано», – каже пан Гудима.

Позика без економічної вигоди?

Зважаючи на нинішній бюджетний дефіцит Росії, давати позику Україні їй економічно невигідно, зазначає в інтерв’ю Радіо Свобода колишній віце-прем’єр Російської Федерації Борис Нємцов. За його словами, якщо ж Володимир Путін іде на цей крок, він планує отримати політичний зиск.

«Я не розумію, як Росія з її дефіцитом бюджету у 100 мільярдів доларів може знайти 5 мільярдів, щоб дати їх Україні. Напевно, Путін думає, якщо він дасть 5 мільярдів доларів, відірвавши їх від Росії, він зробить Україну більш слухняною. Він не розуміє менталітету України та українського народу. Якщо він думає, що так можна створити Радянський Союз, він помиляється. Путін наївно вважає, що так можна купити суверенітет», – сказав Радіо Свобода колишній віце-прем’єр Російської Федерації Борис Нємцов.

Ціна кредиту


Найімовірніше, Москва таки надасть Києву кредит, каже російський політолог Станіслав Білковський. Однак додаткові умови виставить.

«Низка крупних бізнесів, пов’язаних з Володимиром Путіним та керівництвом сучасного російського уряду, зацікавлені у приватизації декількох принципових підприємств на території України, в першу чергу «Укртелекому» та Одеського припортового заводу. Думаю, що умови, пов’язані із цією приватизацією і є додатковими умовами цієї кредитної угоди», – вважає експерт.

Раніше ЗМІ поширили інформацію, що Росія висуває низку додаткових умов надання Україні кредиту. Йдеться, зокрема, про ратифікацію «нульового варіанту», за яким Київ відмовляється від будь-якої власності Радянського Союзу за кордоном. В обмін на що Росія визнає зовнішні борги СРСР. Такі умови Президент Віктор Ющенко назвав неприйнятними.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG