Доступність посилання

ТОП новини

Учні російських шкіл Естонії критикують висловлювання посла Росії в цій країні


Рига – Представники Асамблеї навчальних представництв Естонії, яка об’єднує 58 шкіл із російською мовою навчання, виступили з різкою критикою заяви посла Російської Федерації в Естонії Миколи Успенського, який в інтерв’ю місцевій газеті зазначив, що в Естонії під приводом мовних вимог проводиться кадрова чистка російських педагогів. Протистояння естонських учнів із російським послом мало для них негативний наслідок – із посади був звільнений керівник Асамблеї навчальних представництв. Це дало привід експертам вважати, що окремі російські школи Естонії досі застосовують радянські методи виховання.

Згідно з Віденською конвенцією, дипломатичні представники зобов’язані поважати закони і не мають права втручатися у внутрішні справи держави перебування.

Після того, як посол Росії в Естонії Микола Успенський в інтерв’ю місцевій російськомовній газеті «Трибуна» заявив, що в країні існує репресивний орган – мовна інспекція, яка, за його словами, під приводом мовних вимог здійснює кадрові чистки серед вчителів російських шкіл Естонії, міністерство закордонних справ країни звинуватило дипломата у недоречних висловлюваннях.

Учні вважають заяву російського посла провокаційною і недоречною


Також своє незадоволення з приводу заяви посла висловила Асамблея навчальних представництв російськомовних шкіл Естонії. Прес-реліз Асамблеї був надісланий естонським засобам масової інформації.

«Тема, якої торкнувся посол – інтеграція та мова, – є чутливою для нашого суспільства і приносити сюди будь-яку політичну складову, тим паче виступати певною мірою з провокативними заявами, я вважаю недоречним», – прокоментував заяву учнів генеральний секретар Асамблеї Сергій Метлєв.

За його словами, в Естонії 63 гімназії з російською мовою навчання, що навіть перебільшує реальний попит. В естонських школах також вчаться російськомовні учні, але немає жодного свідоцтва дискримінації за національною чи мовною ознакою. Вчителі ж, які повною мірою не володіють естонською мовою, відвідують безкоштовні курси.

Однак окремі російські вчителі Естонії схильні поділяти точку зору Миколи Успенського. Організатор із позакласної роботи Тинісмянської реальної школи Ігор Калакаускас каже, що візит мовної інспекції до школи – завжди стрес для вчителів. І хоч поведінка інспекторів дуже коректна, це все одно приниження для вчителів, які працюють 20-30 років, оскільки треба доводити мовному інспектору, що вони відповідають посаді, яку займають.

«Продовжують виховувати дітей в радянських традиціях»


Адміністрація, педагогічний колектив та члени навчальних самоврядувань Мустамяєкської реальної гімназії в Таллінні, де вчиться Сергій Метлєв, навіть принесли своє вибачення послу Росії в Естонії Миколі Успенському. Школа звинуватила Сергія Метлєва в тому, що він за власною ініціативою написав заяву-протест. Більш того, учень був звільнений з посади генерального секретаря Асамблеї навчальних представництв.

Сергій Метлєв наголошує, що заява, яка вміщувала критику російського посла, висловлювала позицію усіх членів керівництва Асамблеї навчальних представництв Естонії і пояснює дії вчителів тим, що їх виховували в інші часи.

Експерти ж вважають, що методи виховання, запроваджені в окремих російськомовних школах Естонії, є пережитком радянської системи.

«Цей факт свідчить про те, що вчителі російських шкіл продовжують виховувати дітей в радянських традиціях, продовжують виховувати тут п’яту колону. Я завжди вважав, що з часом, із новим поколінням якісь міжнаціональні проблеми відійдуть, закінчиться ця радянська ментальність. Однак, як бачимо, це не так. І для мене зараз не таємниця, звідки взялося стільки молодих людей, які громили вітрини (під час подій пов’язаних із перенесенням Бронзового солдата). Нічого дивного, раз їх так у школі навчають», – прокоментував ситуацію професор міжнародного права Міжнародного університету Audentes (Таллінн) Євген Цибуленко.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG