Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі обговорюють долю української ГТС: декларація як початок реконструкції


Київ – Хто і як буде модернізувати українську газотранспортну систему? Цю тему обговорюватимуть на Міжнародній конференції у Брюсселі, на якій будуть присутні українські Президент та Прем’єр-міністр. Експерти вважають, що сьогоднішня конференція навряд чи відразу вирішить надати кредити, але стане початком недешевої, проте вигідної для Європи реконструкції.

Українська газотранспортна система потребує модернізації. Тож, на думку Президента Віктора Ющенка, Україні важливо вже цього року приєднатися до договору про Європейські енергетичні співтовариства. Це і є метою проведення нинішньої конференції.

Наразі Київ працює на тим, щоб інвесторами з модернізації української ГТС стали Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк та Світовий банк, зазначав заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв.

Київ оцінює вартість цих проектів у 2,5 мільярди доларів. Саме стільки потрібно, щоб українська ГТС змогла і надалі прокачувати щорічно 120 мільярдів кубів газу. Однак для того, щоб збільшити прокачку до 140–160 мільярдів, що і планує українська сторона, потрібно до цієї суми додати ще стільки ж.

Декларація успіху

Що ж стосується сьогоднішньої зустрічі, то найімовірніше, що на ній ніяких конкретних рішень щодо надання кредитів ухвалено не буде. Але, якщо сторони підпишуть декларацію, це вже стане початком цього проекту, каже в інтерв’ю Радіо Свобода радник Прем’єра з енергетичних питань Олександр Гудима.

«Навіть якщо конкретних рішень не буде ухвалено, а буде ухвалена позитивна декларація, то це означатиме, що допомога не забариться, і вона буде надана найближчим часом. Для багатьох держав чи компаній, які ухвалять рішення, це все одно буде крок уперед», – каже Олександр Гудима.

Українська ГТС дешевша

Сьогодні Європі вигідно інвестувати в українську ГТС, оскільки це набагато дешевший проект, ніж, скажімо, «Північний потік» чи «Південний потік», каже Радіо Свобода координатор із питань реалізації Меморандуму Україна – ЄС Олександр Тодійчук.

«Північний потік» коштує близько 20 мільярдів євро, «Південний» – близько 25 мільярдів. По-друге, тарифи через Україну завжди будуть у три, а у деяких варіантах і в п’ять разів нижчими, ніж тарифи з використанням морських маршрутів. І ще Україна унікальна тим, що має на кордонах із ЄС підземні буферні сховища, які дозволяють отримувати додаткові надходження газу при низьких температурах», – звертає увагу фахівець.

Однак, на думку Тодійчука, сьогодні є низка факторів, які стримують Євросоюз він інвестування в українську ГТС: «По-перше – це політична нестабільність. І по-друге – це важка і непрозора система господарювання «Нафтогазу».

«У всьому світі розподілено видобуток, транспортування вуглеводнів і розподільчі мережі, які забезпечують ринок, оскільки їхня спільна діяльність призводить до перетинання коштів і сприяє розвиткові тіньового сектору. Тож якщо буде досить політичної волі привести українську систему до європейських стандартів, гроші прийдуть обов’язково», – вважає експерт.

До модернізації української газотранспортної системи Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко хоче залучити не тільки Європу, але і Росію, каже Олександр Гудима. Наступна її поїздка після Брюсселя буде до Москви. А кредит у розмірі 5 мільярдів доларів, який український уряд просить у Росії, потрібен, за словами Гудими, передовсім для підтримки «Нафтогазу» та ГТС.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG