Доступність посилання

ТОП новини

Виставка «Державотворення та незалежність»: унікальні експонати, ентузіазм колекціонера, байдужість чиновників


Кирило Булкін Київ, 24 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Унікальну виставку під назвою «Державотворення та незалежність» відкрили до Дня незалежності в Державному музеї літератури. На ній представлені безцінні пам’ятки української історії ХХ сторіччя. Але крім цього вона незвична ще й тим, що є результатом багатолітньої подвижницької діяльності лише однієї людини.

Віктор Киркевич
Віктор Киркевич колекціонує матеріали, пов’язані з різними етапами становлення української державності, вже понад 20 років. Це захоплення, що переросло у фахову діяльність збирача унікальних історичних документів, прийшло до нього вже у дорослому віці. За словами самого колекціонера, він походить з російської (з боку матері) і зросійщеної (з боку батька) родини, і з дитинства йому не прищепили шану до української історії та культури. Але доля подарувала зустрічі з людьми, які вплинули на світогляд і змінили його життя.

«Я зустрівся з Яковом Бердичівським – це мій приятель, зараз живе в Берліні – і він мені сказав, що Україна – це надзвичайно цікава країна, надзвичайно. Це культура, це традиції. І я почав вивчати їх. У мене вийшло біля 20 книжок, і всі про українську історію», – розповів Віктор Киркевич.

Він володіє оригіналами Першого і Третього універсалів УНР...

Так він почав збирати документи й матеріали, пов’язані з Україною, передусім – з її боротьбою за незалежність у ХХ сторіччі. Витрачаючи власні кошти, покладаючись лише на свій ентузіазм, він зібрав колекцію, багато експонатів якої прикрасили би будь-який державний музей.

Віктор Киркевич: «І та ІІІ універсали Української Народної Республіки – це оригінали. У мене є плакат: 100 тисяч злотих тому, хто вкаже убивцю Пєрацького. Біля ста експонатів мого зібрання має виняткове значення – вони унікуми, по одному примірнику».

За понад 20 років Віктор Киркевич зібрав стільки документів і матеріалів, що каже: вже зараз він готовий відкрити музей державотворення. Та він уже й виходив на чиновників різного рівня з такою пропозицією, ба більше – наполегливо стукав у двері тих, хто, в більшості, залишався глухим і байдужим до пропозицій колекціонера.

Віктор Киркевич: «Була така відповідь від музеїв: ми дуже цінуємо ваше зібрання, але ви повинні нам, якщо йти по закону, дати приміщення під цей музей і гроші на працівників. От вам і все!»

Віктор Киркевич був наполегливим і напередодні 16-ї річниці Незалежності знайшов «добру самаритянку» принаймні для організації виставки. У цій ролі виступив Державний музей літератури України.

За браком коштів оголошень про унікальну виставку практично не було

Хто був ініціатором того, щоб ця виставка відкрилася саме в музеї літератури? На це запитання Радіо Свобода завідувачка масового відділу цього музею Раїса Сєннікова відповіла: «Сам колекціонер звернувся, хоча в цьому йому допомагала і влада нашого району – вони сприяли тому, щоб у нашому районі, в нашому музеї відкрилася ця виставка».

Природно, що на урочисте відкриття виставки «Державотворення й незалежність» в музеї літератури дуже чекали представників цієї самої держави. Проте на церемонії були лише автор експозиції, працівники музею та близько двох десятків ентузіастів. За браком коштів оголошень про направду унікальну виставку практично не було.
XS
SM
MD
LG