Доступність посилання

ТОП новини

Грузія не піде шляхом до НАТО без України


Міністр закордонних справ Грузії Екатеріне (Ека) Ткешелашвілі відповіла «Ні» на запитання, чи погодиться Тбілісі йти до членства в Північноатлантичному союзі, якщо йому надійде таке запрошення, а Києву ні.

«Ми маємо з Україною дуже міцне стратегічне партнерство. Це наше спільне зусилля, і ми вважаємо, що перспектива полягає в тому, щоб іти шляхом до членства разом», – заявила вона в середу, перебуваючи в Варшаві.

«Зближення з НАТО разом із Україною дає набагато більші можливості», – заявила Ека Ткешелашвілі на прес-конференції з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським.

Чільний польський дипломат, зі свого боку, висловив переконання, що Грузія заслуговує Плану дій для членства в НАТО, «а не якогось псевдо-ПДЧ чи квазі-ПДЧ».

«Ми вважаємо дещо дивним, що по суті технічна програма підготовки до членства стала таким політичним питанням», – додав він.

Радослав Сікорський також нагадав, що на своїй попередній посаді міністра національної оборони Польщі, яку він обіймав наприкінці 2005 – на початку 2007 року, він наказав, щоб на всіх представницьких заходах Війська Польського подавали тільки грузинське вино. Він звернув увагу, що ця традиція збереглася, і нині під час робочого обіду теж подавали, за його словами, «грузинське вино – вино свободи».

У середу в столиці Польщі відбулося засідання Нової групи друзів Грузії, яке голова польського зовнішньополітичного відомства назвав «продуктивним і дуже конкретним».

Нова група друзів Грузії – неформальна структура, головним завданням якої є координація дій на підтримку Грузії в її намаганнях інтегруватися до НАТО і ЄС.

Ця група виникла 2005 року у складі Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії й Болгарії. Наступного року до неї приєдналася Чехія. Останнім часом у роботі групи бере участь і Швеція, яка висловлювала бажання долучитися до неї.

У нинішньому засіданні, крім представників згаданих країн, брали участь також спеціальні представники НАТО, Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки.

На останньому саміті НАТО в квітні цього року деякі країни-члени Північноатлантичного союзу домоглися, що надання Грузії та Україні Планів дій для членства в НАТО відклали на невизначений термін, хоча обом країнам водночас пообіцяли це членство колись у невстановленому майбутньому.

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО мають переглянути готовність України і Грузії до отримання Плану дій для членства на своїй зустрічі в грудні цього року.

Отримання й виконання Плану дій для членства в НАТО є обов’язковим кроком на шляху до вступу до Північноатлантичного союзу, хоча не конче мусить привести до цього вступу.
XS
SM
MD
LG