Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську протестували проти заперечення Голодомору


Активісти проукраїнських партій та громадських організацій Дніпропетровська пікетували місцевий Будинок спілок, де проходить «науково-практична конференція» супротивників визнання Голодомору 1932–33 років в Україні, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Захід проти визнання Голодомору організований переважно представниками Партії регіонів за підтримки органів державної влади Росії, в ньому беруть участь представники місцевої влади.

Пікетувальники обурені і самим фактом проведення такої конференції в одній із областей, які найбільше потерпіли у «чорному 33-му», і списком учасників «форуму».

До участі у «міжнародній конференції» запрошені, зокрема, мер Харкова Михайло Добкін, народні депутати-«регіонали» Вадим Колесніченко, Михайло Разгоняєв і Олег Царьов, котрі, на переконання учасників акції протесту, не мають достатнього рівня компетентності, щоб говорити про історичні реалії 1930-х років.

«Присутність на заході депутата Державної думи Росії Сергія Маркова та численних російських гостей свідчить про пряму причетність до організації заходу органів державної влади Російської Федерації в інтересах російської сторони, які заперечують Голодомор як геноцид українського народу і ставлять під сумнів масштабність і значення цієї трагедії», – заявили пікетувальники.

Вони також зазначили, що проведення таких заходів вважають актом неповаги до світлої пам’яті українців, загиблих від голодної смерті на території Дніпропетровщини та всієї України.

Дніпропетровщина – один із регіонів, який найбільше потерпів від Великого Голоду, хоча точну кількість людей, які загинули у 1932–33 роках у краї, історики досі не можуть назвати. За останніми даними, їх було щонайменше 65 тисяч – дані щодо такої кількості загиблих підтверджено архівом. А втім, дослідники переконані, що жертв Голодомору в регіоні було набагато більше.
XS
SM
MD
LG