Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство закордонних справ підтверджує затримання в Туреччині українського громадянина, але не розкриває причин інциденту


Учора в Туреччині повідомили, що ще минулого тижня затримали громадянина України, який перебував у міжнародному розшуку за електронні злочини. За повідомленнями, його розшукували США за викрадення через інтернет банківських даних про 50 чи 60 тисяч кредитних чи банківських карт.

У прес-службі МЗС заявили, що справа «перебуває на контролі посольства України» в Туреччині.

Учора в Туреччині повідомили, що ще минулого тижня на шикарному курорті Кемер поблизу Антальї затримали громадянина України, який перебував у міжнародному розшуку за електронні злочини. Його ім’я навели як Максим Ястремський.

За повідомленнями, його розшукували США за викрадення через інтернет банківських даних про 50 чи 60 тисяч кредитних чи банківських карт, переважно зі США і європейських країн, але також і з Туреччини, з яких можна було зняти близько 100 мільйонів доларів.

Ці дані, як повідомляють, він продавав міжнародним злочинним угрупованням, серед того й турецьким шахраям.

Затриманого назвали одним із провідних хакерів світу, який перебував у першій сотні розшукуваних Сполученими Штатами за злочини в галузі інформатики.

Тепер протягом 60 днів, передбачених законодавством, Туреччина має вирішити, чи задовольняти прохання США про його екстрадицію.

Водночас начальник поліції провінції Анталья Фейзуллах Арслан заперечив твердження, ніби українець також продавав терористичній мережі «Аль-Каїда» викрадену ним таємну інформацію Пентагона про американські військові бази.

За деякими повідомленнями, вміст комп’ютера затриманого зашифрований тією ж програмою, якою користується й «Аль-Каїда». Комп’ютерні фахівці досі змогли здобути звідти лише зовсім мало інформації.

Також повідомляють, що на комп’ютері таки виявили викрадені дані про кредитні карти 5 тисяч осіб.

Як повідомляли, українець прибув до Туреччини з підробленим паспортом, а його приїзд допомогли викрити американські спецслужби. Підроблені документи, як і комп’ютер, теж знайшли в готельному номері затриманого.

Разом із українцем затримали також громадянина Ізраїлю Максима Турчака, але ізраїльтянина відпустили, не висуваючи звинувачень. Так само не затримували двох росіянок, які складали компанію чоловікам.
XS
SM
MD
LG