Доступність посилання

ТОП новини

НАТО запросило до своїх лав Хорватію та Албанію, а Македонії доведеться зачекати


Мар’яна Драч Прага, 4 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – НАТО вирішило запросити до своїх лав Хорватію та Албанію. Ще одна балканська країна, яка прагне вступити до оборонного союзу, Македонія, зможе долучитися до Альянсу лише після того, як розв’яже суперечку щодо своєї назви з Грецією.

Албанія і Хорватія стануть 27 і 28 членами НАТО – вирішили учасники Альянсу на саміті у Бухаресті. Генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схеффер заявив, що ці держави мають всі підстави пишатися реформами, які вони провели, а їхній вступ зміцнить НАТО.

Колишня югославська республіка Македонія також мріла отримати запрошення до НАТО в Бухаресті, але вето на її вступ наклала Греція. Ці дві країни ніяк не можуть дійти згоди щодо назви, адже на півночі Греції є однойменний регіон. Як тільки компроміс буде знайдено, македонців також вітатимуть в НАТО, пообіцяв Генеральний секретар Альянсу і закликав до нових переговорів зі спірного питання:

У столиці Албанії відразу розпочалися святкування

За лічені хвилини після того як НАТО офіційно відчинило двері для Албанії, на вулицях Тирани почалися святкування. На державних установах поруч із національним прапором підняли стяг НАТО.

Албанські лідери кажуть, що це найважливіша подія у їхній історії після проголошення незалежності. Про це говорив у румунській столиці і прем‘єр Албанії Салі Беріша: «Для албанців, які так багато страждали і здійснювали самопожертви заради свободи і гідності, 95 відсотків із яких сьогодні підтримують членство своєї країни в НАТО, Ваше шляхетне рішення тут, у Бухаресті, відкрило еру безпечної свободи і безпечного майбутнього, на яке вони заслуговують».

«Шлях Хорватії до НАТО деколи виглядав як довга і звивиста дорога...»

А прем’єр-міністр Хорватії Іво Санадер у своєму виступі наголосив, що хоча шлях до НАТО є непростим, його таки можна і потрібно пройти.

«Шлях Хорватії до НАТО деколи виглядав як довга і звивиста дорога. На початку ми мали справу з агресією Милошевича, спадщиною комуністичних репресій і непевністю перехідного періоду. Але цілеспрямованість і прихильність цінностям демократії дали нам наснагу подолати всі труднощі», – зазначив Іво Санадер.

І тепер Хорватії буде легше поліпшити свій добробут, сказав Радіо Свобода професор політології загребського університету Бранко Каратан: «Запрошення до НАТО означає, що ми завершуємо проведення важливих реформ, необхідних не лише для членства в НАТО, але й для членства в Євросоюзі. Це неминуче, не одразу, але у перспективі сприятиме економічному розвиткові Хорватії та її економічній безпеці».

Тепер попереду процес ратифікації рішень бухарестського саміту НАТО. Очікують, що Хорватія та Албанія долучаться до Альянсу до кінця цього року.
XS
SM
MD
LG