Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську освятили камінь «жертвам ОУН-УПА». Не обійшлося без бійки


Ярослав Гребенюк Луганськ, 18 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську, в сквері імені 30-річчя ВЛКСМ відбулося освячення каменя з написом російською мовою «В память о жертвах ОУН-УПА» та мітинг за участі нардепів від Партії регіонів. Акцію намагалися зірвати луганські активісти Всеукраїнського об’єнання «Свобода», що призвело до коротенької бійки.

На табличці птах, простромлений мечем
До каменя, встановленого в центральному парку міста, прикріплена табличка, на якій зображена горлиця, простромлена мечем зі «свастикою» на рукоятці. Очевидно, так має виглядати майбутній монумент.

На місці події зібралася юрба молодиків з організації «Молода гвардія», яку очолює депутат Луганської міськради Арсен Клінчаєв – саме ця організація ініціювала встановлення монумента так званим «жертвам ОУН-УПА».

«Молодогвардійців» привітав заступник голови парламентської фракції Партії регіонів депутат Олександр Єфремов, голова Луганської міськради Валерій Голенко.

«Я дуже радий, що поміж нас присутні молоді небайдужі хлопці, члени молодіжної громадської організації «Молода гвардія». Ми досягнули цього і сьогодні разом відкриваємо пам’ятний знак жертвам націоналістів», – заявив Валерій Голенко.

Виступаючі чомусь вимовляли «ООН-УПА», або ж і просто «ООН», очевидно плутаючи з «Організацію Об’єднаних Націй».
Зіткнення двох розумінь історії України


Бійка з націоналістами

«Урочистість» моменту організаторам зіпсувала колона луганських активістів «Свободи». Вони наблизилися до натовпу прихильників Януковича з вигуками: «Слава нації! Смерть ворогам!» Регіонали швидко відтіснили опонентів, після короткої бійки порвавши банер «ОУН-УПА – державне визнання!» А захоплений «червоно-чорний» прапор «молодогвардійці» урочисто розтоптали, фотографуючи це дійство.

Що думають з приводу нового «пам’ятного знаку» політики з іншого табору?

Костянтин Скоркін з «Єдиного Центру» вважає, що саме подібні акції й розколюють країну: «Справжній фашизм сьогодні – це не Шухевич і УПА, а ось такі «антіфашисти», що освоюють московські гранти. Конструктивна частина Партії регіонів намагається налагодити співпрацю з іншими конструктивними силами, проте, як бачимо, її екстремістське крило робить все для розпалення ворожнечі між регіонами України. Арсен Клінчаєв – найяскравіший представник цієї течії. Виходячи з того, що встановлення цього знаку суперечить чинному законодавству, наші юристи вже готують судовий позов до організаторів цієї акції».

Також відкрили «пересувну експозицію» музею «жертв Помаранчевої революції»

Поновилася експозиція музею «жертв оранжевої революції»
Радіо Свобода поцікавилося у Сергія Чабаненка з Управління внутрішньої політики Луганської міськради, чи є в організації «Молода гвардія» дозвіл на встановлення каменя? Чиновник відповів, поки що все в межах закону.

Московський патріархат благословляє «регіональний» камінь
«Згідно зі статтею 39 Конституції України, громадяни мають право подавати заявку і мирно збиратися там, де вважають за потрібне. В принципі ми можемо оскаржити це в суді, але лише у випадку, якщо були якісь дії незаконного порядку, причому може оскаржити лише виконком міськради. Ні мер, ні депутати – тільки виконком», – сказав Сергій Чабаненко.

А поки що камінь «В память о жертвах ОУН-УПА» освятили батюшки Православної церкви Московського патріархату. А поряд відкрили «пересувну експозицію» музею «жертв Помаранчевої революції». Арсен Клінчаєв, незважаючи на заборону суду, знову розмістив на виставці інформацію, яка компрометує Геннадія Москаля – депутата від «Народної самооборони».
XS
SM
MD
LG