Доступність посилання

ТОП новини

Мистецький фестиваль «Кобзарська Трійця»


Київ – Сьогодні у Києві фестиваль «Кобзарська Трійця» збирає кобзарів, народних музикантів із усіх куточків України. Його мета – популяризація традиційного для країни кобзарського мистецтва.

Концерти кобзарів, лірників і бандуристів, виступи ансамблів стародавньої та духовної музики, шоу від етно-рокерів – ці та інші заходи упродовж трьох днів розгортатимуться у рамках фестивалю на подвір’ї Українського центру народної культури «Музей Івана Гончара». Речниця «Кобзарської Трійці» Наталка Лещенко розповідає: «Ми з Харкова привезли цікаву виставку, саме з традиційного кобзарства. З інструментами, з предметами побуту, дещо реконструйоване, дещо антикваріат. А родзинкою фестивалю є те, що кобзарський цех, який усі свої виробничі секрети зазвичай тримає у таємниці, зараз ми вирішили їх як би відкрити трошки широкому загалу».

Відреставрувати стару кобзу чи бандуру – і заграти!

Цехмайстер кобзарського цеху Микола Товкайло обіцяє «зірковий» підбір виконавців: «Сучасні бандуристи, кобзарі і лірники, ті, які сповідують традицію. З усієї України ми скликаємо їх. А музика буде звучати – ну, це будуть традиційні речі: канти, псалми, думи, історичні пісні. Козацькі пісні. Плануємо залучити також ансамбль стародавньої музики, так щоб усе свято було трохи різноманітніше».

За словами пана Миколи, і нині братчики-кобзарі мандрують Україною: збирають фольклор, співають народні пісні, влаштовують виставки традиційних музичних інструментів.

А ще – реконструюють музичні інструменти за старовинними зразками. На фестивалі «Кобзарська Трійця» спостерігати за цим процесом зможуть усі охочі, а найсміливішим народні музиканти пропонують спробувати власними руками відреставрувати стару кобзу чи бандуру – і заграти!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG