Доступність посилання

ТОП новини

Засновник прикарпатської історичної школи Володимир Грабовецький відзначає 80-річний ювілей


Івано-Франківськ – Його ще називають патріархом прикарпатської історичної школи, дослідником опришківського руху, істориком-«біографом» міст і сіл. Академік Академії наук вищої школи України, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор історичних наук Володимир Грабовецький, учень відомого історика Івана Крип’якевича, є почесним громадянином 12 населених пунктів. І попри поважний вік він продовжує працювати.

Свою улюблену пісню, баладу про Довбуша, Володимир Грабовецький може заспівати від початку до кінця. Те, що він земляк славного ватажка опришківського руху (обидва родом із селища Печеніжин Коломийського району), визначило і його основну наукову тематику, і колекціонування речей, пов’язаних із тією історичною епохою, і більш як піввікове вивчення легенд, переказів, архівних матеріалів.

Володимир Грабовецький каже, що йде це від дитинства: «Мама, коли пряла куделю, співала «Ой, попід гай зелененький», дівчата на зарінку у нас в Печеніжині теж співали, на танцях гуцули співали. Де ходив пасти худобу, легенди розповідали про Довбуша».

Про народного месника Грабовецький спершу написав в університеті реферат, потім книжечку «Народний герой Олекса Довбуш», а згодом велику монографію «Карпатські опришки». За порадою академіка Івана Крип’якевича Володимир Грабовецький присвятив цій тематиці свою наукову діяльність.

Учений знайшов понад 70 архівних першоджерел, насамперед польських, про Довбуша. І цей напівміфічний герой народних переказів набув обрисів конкретної історичної особистості. Саме завдяки науковцеві в Івано-Франківську відкрили державний історико-меморіальний музей Олекси Довбуша.

Щедро обдарований Богом

Володимир Грабовецький був сьомою дитиною в родині. У Печеніжині його називали «Влодко з книгою». Він багато читав, грав у виставах, навіть писав вірші.

«У молодості я мріяв бути і співаком – поступав в консерваторію, хотів бути і художником – поступав в художню. Але найближче мені до серця була історія України», – розповідає вчений.

Понад 30 років він віддав праці в Прикарпатському університеті. Саме тут іще у 1990 році Грабовецький створив першу в педагогічних вузах кафедру історії України. А ще він лауреат премій імені Івана Крип’якевича, Івана Вагилевича, Василя Стефаника, автор шеститомника «Нарисів історії Прикарпаття».

Завдяки подвижницькій праці академіка Грабовецького чимало міст і сіл краю отримали свої цікаві «біографії». У цьому ряду і книги про Моринці та Підлисся – села, де народилися Тарас Шевченко та Маркіян Шашкевич. Дванадцять міст і сіл обрали Володимира Грабовецького почесним громадянином своїх населених пунктів.

(Івано-Франківськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG