Доступність посилання

ТОП новини

«Мільярд від зброї». Україна заробила торік на продажу зброї за кордон понад мільярд доларів


Модернізований український танк T-64BM «Булат»
Модернізований український танк T-64BM «Булат»

Україна побила рекорд із продажу зброї за кордон. Вперше в історії вона заробила на цьому понад мільярд доларів, такі цифри навів генеральний директор компанії «Укрспецекспорт» Сергій Бондарчук. За його даними, Україна, як і раніше, входить до десятки найпродуктивніших торговців зброєю у світі. Натомість деякі міжнародні експерти стверджують, що Україна втрачає свої позиції на світовому ринку озброєнь. Наскільки ж активно Україна торгує такою продукцією? Кому вона її пропонує? І куди йдуть отримані прибутки? Україна залишається у десятці найактивніших торговців такою продукцією. Що перепадає простим українцям?

Україна нарощує експорт зброї щороку

Україна нарощує експорт з року в рік – зокрема, 2007 року його обсяги зросли на 20%, порівняно з попереднім роком, повідомляють в «Укрспецекспорті». Зі свого боку, Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру оцінив торішні прибутки України від реалізації зброї не в мільярд доларів, а вдесятеро меншу суму. Де ж правда? Як підтверджує експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець, експортний потенціал українських зброярів залишається високим. «Ще місяць тому говорили про те, що за підсумками SIPRI, Україна опустилася на 16 місце і продала озброєння лише на 109 млн. доларів. Тоді, коли експерти говорили, що дані SIPRI є неточними. Тепер, після заяви керівництва «Укрспецекспорту», всі говорять, що Україна дійсно продала озброєння на суму понад 1 мільярдів доларів, і це не вперше, тому що і за показниками нашого центру, і в минулому році показники не були меншими».

Україна продає зброю 80-ти державам

Найбільше у нас купує зброю Росія. На неї припадає чверть українського продажу, зазначив пан Бондарчук. Що ж саме продає іншим державам Україна? За даними «Укрспецекспорту», купують спеціальну автотехніку, комплектацію для авіаційної та морської техніки, радіоелектронне устаткування. Водночас Україна модернізує бойову авіатехніку. Що ще вона пропонує зарубіжним партнерам, розповів Радіо Свобода експерт військових програм Центру Разумкова Олексій Мельник. «В Україні є вже високотехнологічна зброя. Наприклад, скандально відома «кольчуга». Це дійсно унікальний зразок, який не має аналогів у світі. І ще один приклад – система активного захисту, яка встановлюється на наших вертольотах і вже є в Збройних Силах. Ця унікальна розробка випробувана і взята на озброєння. Але разом з тим, той сегмент надлишкового озброєння, який раніше був в Україні, те що можна було продати, закінчується. І попит на нього падає навіть у країнах третього світу».

Лідер з продажу зброї у світі - Сполучені Штати Америки

Торік США заробили 7,5 мільярдів доларів. На другому місці – Росія. Хоча вона скоротила експорт озброєнь на третину і продала торік такої продукції на 4,5 мільярди. Докладніше про продаж зброї у США розповідає американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн. «Продаж зброї здійснює Пентагон. Гроші для виготовлення зброї виділяються з бюджету, тобто це гроші платників податків. Ця інформація загальнодоступна. Продають США зброю Ізраїлеві, Пакистану, Індії, Індонезії та іншим багатьом країнам».

Куди йдуть отримані прибутки?

2007 року – 1 млрд., 2006 року - до 900 млн. доларів, зазначив генеральний директор компанії «Укрспецекспорт» Сергій Бондарчук, стільки Україна заробила на торгівлі зброєю. А куди йдуть зароблені кошти, це вже не питання компанії, говорить він. «Всі кошти, які ми отримуємо, йдуть у бюджет на спеціальний фонд. Питанням використання цих коштів займаємося не ми, а Кабінет Міністрів України і Міністерство оборони України».

Ми звернулися в Міністерство оборони України: куди ж витрачають отримані від продажу зброї за кордон гроші? Ігор Михалко, заступник начальника управління прес-служби військового відомства сказав, що кошти напряму до Міноборони не надходять. « У нас є багато застарілого озброєння – надлишок, який не потрібний Збройним Силам і його варто продавати. Однак доречно було б на ці кошти закуповувати для Збройних Сил новітні зразки озброєння. А кошти, зароблені з продажу зброї, йдуть на спеціальний фонд держави. Розподіляються за рішенням Кабміну. Наприклад, на допомогу постраждалим від паводків. Це на користь держави, а не на користь українського війська».

«Що ж це за спеціальний фонд?» – поцікавилися ми у колишнього члена уряду, екс-міністра оборони України, нині члена профільного парламентського комітету Олександра Кузьмука. «Спеціальний фонд передбачений законом «Про державний бюджет». Він є й у державі й у всіх відомствах. Цей спеціальний фонд розподіляється за програмами. Як правило, ці кошти повинні йти на закупівлю новітньої військової техніки, озброєння та соціальні програми. Гроші зі спеціального фонду Міністерства оборони йдуть лише в Міністерство оборони. А якщо говорити про українців, то в такому разі, на придбання житла для військовослужбовців, які і є громадянами України».

Україна мала повне право продавати зброю в Грузію

Експорт зброї є питанням дуже заполітизованим і часто неоднозначним. Наприклад, Україну критикують за продаж зброї Грузії. Експерт Ігор Семиволос висловлює свою думку – кому має право продавати зброю Україна. «З політичної точки зору, Україна має право продавати зброю будь-якій країні, стосовно якої відсутні санкції міжнародного співтовариства. Україна мала повне право продавати зброю в Грузію, оскільки між Україною та Грузією, окрім усього іншого, існує Угода про взаємодію і допомогу».

На думку глави «Укрспецекспорту», з теперешнім фінансування «через певний час на парадах братиме участь кіннота з луками» ...
Залишитися серед провідних експортерів зброї Україні до снаги ще 3-5 років, прогнозують у «Укрспецекспорті». Якщо буде недостатнє фінансування українських оборонних підприємств, після цього терміну можна очікувати сповзання вниз, попереджають експерти. За даними Сергія Бондарчука, в ухваленій урядом державній програмі розвитку військово-промислового комплексу на 5 наступних років запланували щорічно 50 млн. гривень. На думку глави «Укрспецекспорту», з таким фінансування «через певний час на парадах братиме участь кіннота з луками».
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG