Доступність посилання

ТОП новини

Український Голодомор – вірогідно найбільша гуманітарна катастрофа у світі (європейська преса)


Прага – Європейські газети активно висвітлюють тему Голодомору в Україні 1932-33 років і не виключають, що це одна з найбільших( якщо не найбільша) гуманітарних катастроф, котрі досі зазнало людство. У німецькій пресі опублікували інтерв’ю з Президентом України Віктором Ющенком, в якому він розповідає про масштаби Голодомору і відзначення в Україні 75-річчя пам’яті жертв цього «запланованого вбивства» мільйонів осіб. Чимало газет також висвітлюють назрівання нової «газової війни» між Росією і Україною.

Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» опублікувала інтерв’ю Президента України Віктора Ющенка, присвячене 75-й річниці пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років. Газета зауважує, що Віктор Ющенко не згодний з тими критиками, а серед них і російський президент, хто «називає нинішню політику української влади щодо пам’яті жертв 1932-33 років «непристойною». «Франкфуртер Альґемайне» цитує українського президента, який наголошує, що «позиція президента Медведєва стосовно трагедії, яка сталася тоді, недоречна. В Україні у той час померло до 10 мільйонів людей. Практично немає жодної родини, яка б не поховала батька, матір чи дітей. Голодомор вірогідно був найбільшою у світі гуманітарною катастрофою». Віктор Ющенко також зазначив, що він не заперечує, що під час цього голоду загинули й «євреї, росіяни, білоруси, які жили в наших селах... і ми шануємо тих, хто став жертвою голоду в Росії, Казахстані, Білорусі чи деінде в Європі.., але в Україні була політика «чорних дощок» із метою вбити максимальне число людей», – наголосив Президент України. Він також сказав у цьому інтерв’ю, що лист із відмовою президента Медведєва приїхати на відзначення 75-х роковин Голодомору «завдає шкоди пам’яті вмерлих» і наголосив, що пам’ять про жертви цієї трагедії не має розсварювати народи і політиків, а, навпаки, об’єднувати.

Лондонська «Файненшел Таймс» попереджає про нову газову кризу у стосунках між Україною та Росією. Йдеться, як пише впливовий часопис, про те, що Кремль оголосив про необхідність негайного повернення Україною газового боргу Росії у сумі в понад 2 мільярди доларів США. Газета не виключає, що це може змінити передвиборну ситуацію в Києві і наводить слова представника російського «Газпрому» про те, що «цього разу ніхто нічого не збирається відключати». Разом з тим, російське видання «Комерсант» наводить слова російського президента Медведєва, які він сказав керівникові «Газпрому» Олексієві Міллеру: «Із боргом України необхідно остаточно визначитися і стягти його в добровільному чи примусовому порядку». «Комерсант» також інформує, що в Україні вважають, що вони нічого Росії не боргують, а лише посередницькій компанії «РосУкрЕнерго» та й то лише трохи більше мільярда доларів. «Комерсант» також інформує, що Україна відмовилася погасити названий Москвою борг шляхом заліку транзитних платежів і тому реально, як заявляє «Газпром», на Київ очікує з початком 2009 року нова ціна на газ у розмірі понад 400 доларів за тисячу кубічних метрів блакитного палива, що більше як удвічі перевищує нинішню ціну.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG