Доступність посилання

ТОП новини

«Українські монастирі» – 15-та книга із серії «Невідома Україна»


Київ – Видавництво «Наш час» презентувало у Києві чергову книжку серії «Невідома Україна» під назвою «Українські монастирі». Її автор Віктор Вечерський описав понад 40 монастирів з усіх регіонів.

Книжка «Українські монастирі» вже 15-та в серії проекту «Невідома Україна». Видавництво «Наш час» працює під гаслом «Відкрий Україну!», – наголосила на презентації його директор Тетяна Харламова: «Ми сьогодні живемо в дивних умовах. Ми, з одного боку, здобули незалежність, а з іншого – ми раптом опинилися в країні, про історію якої майже нічого не знаємо. Тому що підручники, за якими ми навчалися в школі, з одного боку паплюжили історію, а з іншого боку замовчували історію. І для нас Україна – це невідома країна, яку ми повинні відкривати для себе».

Історик архітектури? Ні, її захисник!


Допомагає українцям відкривати для себе Україну історик Віктор Вечерський, автор книжки «Українські монастирі»: «Починаючи з 1989 року, я активно збирав матеріали. Знаєте, в історико-архітектурі України є така особливість, якої немає в жодній іншій країні. Тільки в Україні історики архітектури змушені займатися охороною пам’яток архітектури. Бо якщо вони цього не робитимуть, то їм не буде чого вивчати. Довелося займатися оцим напівзабутими, або повністю забутими монастирями, для того, щоб поставити їх на державний облік».

Віктор Вечерський у книжці «Українські монастирі» розповідає про основні правила заснування, будівництва та устрою християнських монастирів, їх благодійницьку та культурну працю, про руйнування монастирських ансамблів за часів тоталітарного режиму та нинішнє відродження. Особливий акцент автор робить на тих історичних діячах та подіях, які пов’язані з тими чи іншими монастирями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG